bezár
 

art&design

2014. 04. 14.
Elindult az Egyiptom-láz Szegeden
Interjú Hegedűs Anitával az MFM Fáraók Egyiptoma című kiállítása kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Móra Ferenc Múzeum már hónapok óta készül eddigi legnagyobb kiállítás-sorozatára, melynek első állomását, az ókori egyiptomi sírkamrát április 11-én nyitották meg a Kass Galériában. A nagyszabású fáraó-kiállítás az ókori egyiptomiak túlvilágának rejtélyeit és hétköznapjait hivatott bemutatni, s a Múzeumok Éjszakájától kezdve három helyszínen egészen december 16-ig várja a látogatókat. A tárlatról és a múzeum célkitűzéseiről a Móra Ferenc Múzeum PR-munkatársával, Hegedűs Anitával beszélgettünk.
PRAE.HU: Honnan jött az ötlet egy ilyen nagy volumenű egyiptomi kiállítás megszervezésére?

Ezt a kiállítást a múzeum már évek óta tervezte, amolyan dédelgetett álma volt, de csak most sikerült hozzá olyan partnereket találni, akik segítségével meg is tudtuk valósítani. Szeretnénk egyébként két-háromévente egy olyan nagyszabású tárlatot rendezni, ami nem csak regionális, de országos szinten is komoly erőt képviselhet.

Célunk egyrészt, hogy felhívjuk a figyelmet a Móra Ferenc Múzeumra és a szegedi kulturális életre, másrészt pedig, hogy egy olyan kiállítást hozzunk létre, ami minden korcsoportot be tud vonzani a kisgyerekektől kezdve a nyugdíjasokig. Szeretnénk azt az üzenetet eljuttatni az emberekhez országos szinten, hogy a Móra Ferenc Múzeum ilyen nagyszabású tárlatok megszervezésére is képes. Fontos, hogy az idelátogatók jól érezzék magukat nálunk, majd a következő években is mindig visszatérjenek.   
Fáraók EgyiptomaPRAE.HU: A tárlaton több mint háromszáz tárgyat mutattok majd be. Mely intézményekből érkeztek ezek?

A budapesti Szépművészeti Múzeum a fő partnerünk, tőlük kapjuk a legtöbb műtárgyat. A kiállítás kurátora, Kevély Flóra egyiptológus is a Szépművészeti Múzeum munkatársa, így megvan az a szakmai háttér, melynek segítségével egy színvonalas rendezvényt tudunk megszervezni.  Ezen kívül Bécsből érkezik anyag, a Kunsthistorisches Múzeumból; Heidelbergből az ottani egyiptomi gyűjteményből; illetve a Természettudományi Múzeumból és a debreceni Déri Múzeumból is kapunk műtárgyakat, tehát egy igen széles együttműködésről van szó, amit mi összpontosítunk Szegeden.

PRAE.HU: Kérlek mesélj egy kicsit részletesebben a három helyszínről. Miért érdemes ellátogatni mindenhova?

A kiállítás első részeként, ami nemrég nyílt, a Kass Galériában egy labirintusos sírkamrát rendeztünk be. A szakemberek úgy állították össze a leletanyagot – mely magyar régészek feltárásairól kerültek a hazai gyűjteményekbe –, hogy a Királyok Völgyének legjellegzetesebb sírtárgyait hozhassák el nekünk. Az ókori egyiptomi kriptákra jellemző festmények díszítik a falakat, így tehát istenek és istennők képeit, halotti könyvükből részleteket illetve egyéb, a túlvilággal kapcsolatos hieroglifaszövegeket láthatunk. Egy kicsit csökkentettünk a belmagasságon is, hogy meglegyen a sírkamrahangulat. Ebben a kiállítótérben az ókori egyiptomiak túlvilági életről alkotott hiedelmeit fogjuk bemutatni közel 70 – a Szépművészeti Múzeumból érkezett – tárgy segítségével, amelyeket az egyiptomiak a temetkezésekhez használtak. Ilyenek például a kanópuszedények, melyekbe a halott testrészeit helyezték, a múmiapólyák, a halotti maszkok vagy a koporsók. Interaktív elemként többek között mágneses kirakóval várjuk a gyerekeket.
Fáraók EgyiptomaA következő helyszín május 9-én fog megnyílni a Fekete Házban, ahol két központi téma lesz. Az egyik a balzsamozás és a mumifikálás. Itt megismerhetik a látogatók a különböző balzsamozási technikákat, illetve a balzsamozás kialakulását. Terveink szerint állat- és embermúmiákat is bemutatunk. A másik téma pedig az egyiptomi hieroglifaírás és annak története lesz, interaktív elemként a látogatók ki is próbálhatják majd az ókori írás művészetét.

A kiállítás harmadik helyszíne a Múzeumok Éjszakáján, június 21-én fog megnyílni itt, a Móra Ferenc Múzeum főépületében, ahol a vallásossággal fogunk foglalkozni – bemutatva a fáraók világát és az ókori egyiptomi hétköznapokat. Ami nagy dobásnak ígérkezik, az a két általunk készített szobor, IV. Amenhotep és feleségének szobormásolata, amit a bejárat elé fogunk helyezni. Emellett a belső teremben különböző installációs megoldásokkal élünk majd, mint például egy egyiptomi templom homlokzata, amelyet a kollégák nemsokára beépítenek. A múzeumban ókori egyiptomi ruhamásolatokba lehet majd öltözni, de emellett egy számítógépes játékot is fejlesztünk. Ez a látogató mozgását követi, így lehet majd például piramist építeni – mivel még dolgoznak rajta, többet nem szeretnék elárulni róla.

Tehát mindhárom helyen interaktív megoldásokat fogunk alkalmazni, aminek az a célja, hogy az is jól fel tudja dolgozni az itt kapott információkat, aki csoporttal érkezik, de az is, aki egyénileg. Kellemes kikapcsolódási lehetőséget szeretnénk nyújtani nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is.
Fáraók EgyiptomaPRAE.HU: A felnőtt látogatók részére is terveztek interaktív programokat?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy a felnőttek sokszor még jobban belemerülnek a játékokba, mint a gyerekek. Értelemszerűen lesznek könnyebb játékok és komolyabbak, összetettebbek is, hogy mindenki számára érdekes és hasznos élménnyel szolgáljon ez a kiállítás.

PRAE.HU: Hány vendégre számítotok?

Mivel az Utazás Kiállításon is kint voltunk, illetve országos kampányt is folytatunk szeretnénk, ha olyan 50-60 ezer ember ellátogatna hozzánk.

PRAE.HU: Milyen célkiűzései vannak a Móra Ferenc Múzeumnak az idei évre?

Az idei nagy dobásunk nyilvánvalóan a fáraó kiállítás-sorozat, de természetesen vannak és lesznek kisebb programjaink is. Minden évben több típusú kiállítás szervezését tervezzük, nagy hangsúlyt fektetve az olyan tárlatokra, amelyekkel bevonzhatjuk az iskolás csoportokat is. Idén ilyen például a Móra Mesebirodalma című tárlatunk, ami egy igazi interaktív gyerekbirodalom. Az év végéig megtekinthető és azzal a céllal készült, hogy játékosan ismertesse meg a kisiskolásokkal a híres költő személyiségét és kultikus műveit. 
nyomtat

Szerzők

-- Csányi Timea --


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés