bezár
 

építészet

2014. 06. 21.
Csillagok, házak
Gondolatok a Csillagos házak 1944-2014 projekt kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csillagok, házak Fontos a házak fölött ülni egy kicsit, én például nap mint nap ezt csinálom, üldögélek egy ház fölött, Pesten.
Megnéztem a térképet, az enyém egy csillagos ház, az utcában a kettő szemközti ház is az.

Természetesen mindig tisztában voltam vele, hogy a házaknak van története. Régebben, a Nap utcában a lépcsőház padlómozaikján álló évszámot átlépve mindig arra gondoltam, hogy ez a ház régebb óta áll itt és őrzi lakóinak álmait és vágyait, mint ahogy megszületett volna a mozi 1895 decemberében, a párizsi Le Salon Indien du Grand Caféban. Szerettem a Nap utcát, szerettem a házakat, szerettem a sebhelyeket a falakon, amiket mindig '56-os lövésnyomoknak képzeltem, és amik mostanra el is tűnnek lassan a Corvin-projekt és a felújítások, átépítések kapcsán.

Korábban Kelenföld Városközpontban laktam a város felett, egy tízemeletes panel tizedik emeletén. Lehet, hogy rossznak kellett volna éreznem a helyzetet, de nekem a húgommal eltöltött évek és az Eötvös Collegium után ott volt először saját szobám, otthon éreztem magam. Kipörgettem az ablakot, és néztem a hegyek oldalát. Lestem a szemközti lakót, akiről, jó filmszakosként mindenféle borzalmat képzeltem. Szinte mindig gyalog mentem fel a tizedikre, mert klausztrofóbiás vagyok  nem szállhatok be a liftbe, ha a wc ajtót is nyitva hagyom. Mikor lent jártam, mindig megkérdeztem a fickót, aki locsolt, hogy szerinte tényleg nőni fog még? A ház. Nem nőtt. Sőt, fogyott, kifogyott magából. A Felsőerdősor fogadott be, azután a Nap utca, az örökké hiányolt és emlegetett. Azután az Üllői út, majd a Kinizsi. Mindenhol fontos dolgok történtek. Minden megtörtént már ezeken a helyeken. Nehéz volna felsorolni.

Azután jött a Szív, és a Terézvárosban otthon érzem magam újra. Egy nagyon tarka, barátságos és öntudatos kerület a VI. Itt újra a magasban lakok, újra gyalog járok fel, és újra elfoglalom nap mint nap a megfigyelő helyemet. Az éghez közelebb könnyebb gondolkodni. A házról, amire rálátok, megtudtam, hogy 1944-ben olyan emberek kényszerlakóhelye volt, akiket összegyűjtöttek, megbélyegeztek és tudatosan meg akartak semmisíteni, sokuk valószínűleg gettóba, majd haláltáborba került, szinte felfoghatatlan.

A lakás, amiben lakunk, akkor még nem létezett, egy ráépítés eredménye, de most már elválaszthatatlanul a ház része. Akkor még én sem léteztem, de most már a részese vagyok mindennek, ami előttem történt, annak is, olyan lettem, mint ez a ráépített lakás. Így kerültem, később érkezőként, a ház fölé, amire vigyáznom kell. A történetbe, amire emlékeznem kell. A város fölé. A városba.

A város körülöttem folyamatosan változik, lélegzik, él, átalakul és emlékszik. Itt fent ülve, nézve az eget és a háztetőt, ingatlanos szlengben a francia panorámát, vigyáznom kell rá és meg kell értenem. Ez felfogható. A múltjával és az én benne töltött tizenhárom évemmel mind rám van bízva.

A csillagos házak 2014. június 21-én emlékeznek, részletek: http://www.csillagoshazak.hu/
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
építészet

Építészet, talán ahogy még nem láttuk Építészet, talán ahogy még nem láttuk
Magyar építészet. A szépítő bizottmánytól napjainkig. Kossuth Kiadó, 2017., 343 oldal, 7900 Ft

Más művészeti ágakról

„Mire való ez a gomb?” – Egy este Bruce Dickinsonnal, Budapest Kongresszusi Központ, 2019. november 2.
gyerek

Premier: MIT – Az ember tragédiája rövidítve
November 13-án a TRIP hajón
színház

Drágám, megjöttek a perverzek! Drágám, megjöttek a perverzek!
Többszörös orgazmus a Budapesti Anarchista Színház előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés