bezár
 

art&design

2014. 09. 16.
Humanoidok és traumák
A Trafó Galéria új idényének programjai (sajtótájékoztató)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Technika és techné, közeg és közösség, humanoid robotok és humanizmus, történet és történelem. A kötőszó „és”, nem pedig „vagy” – izgalmas sorozatok kezdődnek a Trafó új évadával.

A 2014/15-ös évad két kiemelt sorozatának, a smART!-nak és a Közös ügynek kérdésfeltevései és az előadásokban adott válaszok két nagy téma köré szerveződnek: a technológia által átszőtt huszonegyedik századi létezés problematikája köré (smART!), valamint az egyén és a közösség történelmi és társadalmi rétegekben megélt nem problémamentes viszonya köré (Közös ügy). A smART! elnevezésben a szójáték mellett a felkiáltójel is fontos – felhívás keringőre, felszólítás együttgondolkodásra, most, azonnal. Hiszen a jelen technikai kihívásaitól elválaszthatatlan a jelen emberképe – ezt kell eltáncolni, megnézni, kikísérletezni.

Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria vezetője

Hogyan alakítja a technika az embert és az ember a technikát, legyen szó akár analóg, akár digitális közegről? Az analóg kísérletezést és manipulációt szeptember 17. és 20. között a Zzzzzzzzzz! kezdi humorral és félbevágott repülőgéppel, majd digitális és érzék(szerv)i tapasztalatokra hív a GRIND című előadás. A kép- és hangrögzítés, valamint lejátszás technikai adottságai (lehetőségei és korlátai) végül az emberi lelket is utolérik, rögzítik és lejátsszák: október 29-én a DIESPACE 3.0 című előadásban a holland PIPS:lab elérhetővé teszi lelkünk számára az örök életet. Az ember csak feltölti a lelkét a közösségi oldalra, és kettes számrendszerben éri el a végtelent.

A smART! sorozat előadásai közül leginkább mégiscsak az Osakai Robot Színházi Projekttől Az átváltozást várom. Hogyan kerül egy robot a színpadra, hogyan színészkedik egy humanoid robot? Hogyan hajt végre instrukciót robot- és emberszínész? Miről beszélgetnek? Hogyan változnak át? Hamarosan talán a Szárnyas fejvadászból ismert replikánsszűrő teszttel kell meghatároznunk az emberséget. A robot-ember viszony az előadás egyértelmű kafkai eredete miatt robot-ember-állat dinamikus háromszögévé (is) bővül: Descartes a gépet és az állatot hasonlónak látta, mert mindkettő nélkülözi a lelket; a huszadik század állatinak mutatja az embert. A poszthumán korban vajon eljön az emberi gép ideje?

A sajtóreggeli

A smART! program előadásai a technikai eszköztár szerepéről kérdeznek, miközben maguk is technikai eszközöket használnak a színpadi térben. A másik új sorozat, a Közös ügy egyén és társadalom, tapasztalatok és történelmi narratívák kapcsolatát vizsgálja – például a fizikai színház vagy a tánc eszközeivel.

A négy első félévben bemutatásra kerülő előadás nagyon különböző háttereket mozgat: a mélyinterjúkra alapozott, egyetlen férfi életszakaszait bemutató John (DV8) után a Krétakör a mai Magyarországi állapotokra reflektál. Egyén, nemzetiség és közösség viszonya kerül a fókuszba Ivana Müller társulatának Közös nevező című táncelőadásában, amely a közösség létezésének lehetőségére kérdez rá például azáltal is, hogy minden színpadra lépő más nemzetiségű. A Közös ügy román és argentin vendégjátékai (a Typography Majuscule és a My life after című előadásai) traumatikus történelmi eseményeket dolgoznak fel, dokumentumok és tanúságtételek között vizsgálják egyén és nemzet viszonyát. Ami közös a sorozat előadásaiban, az a múlttal és annak traumáival való szembenézés igénye, önként vállalt feladata, valamint az egyén szerepének, lehetőségeinek és döntéseinek hangsúlyozása. A mikrotörténetek pedig generációkon átívelő perspektívát nyernek a színpadon.

Nagy József, az igazgató

Fontos azonban, hogy az előadások ne izoláltan, megélt pillanatokként létezzenek, hanem dialógus jöjjön létre a közönséggel és a szakmával – mondja az új sorozatokat is bemutató sajtótájékoztatón Barda Beáta művészeti vezető. Ezért az előadásokat a tervek szerint workshopok és demonstrációs előadások kísérik majd. Nagy József ügyvezető igazgató pedig a Trafó egyik jövőbeli terveként az előadások vizuális és zenei felhozatalára kíván nagyobb hangsúlyt fektetni.

A Trafó évadnyitó sajtóreggelije, Trafó Kávézó, Budapest, 2014. szeptember 10.

 

Fotók: Trafó Galéria

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szép Eszter --


További írások a rovatból

art&design

Gyíkok* Gyíkok*
A magyar performansz története 1966–2018 (10): Szerbiai magyar performansz: Aiowa csoport (1988-92)
art&design

Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care! Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care!
A Skurc Group „Töredekékek” című kiállításáról a MAMŰ Galériában
art&design

A faun labirintusa A faun labirintusa
Horváth Gideon „Faun realness” című kiállításáról
art&design

Vágyálmok és pogány életörömök Vágyálmok és pogány életörömök
Nimfa-mánia. Szinyei Merse Pál mitologikus festményei

Más művészeti ágakról

irodalom

Mesterházy Balázs: Törecsek (részlet) Mesterházy Balázs: Törecsek (részlet)
Verses regényrészlet a Prae folyóirat Ragály-számából
zene

A Filharmónia Magyarország közel 20 online koncertet kínál márciusban
Kínálatukban a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfónikus Zenekar is szerepel
David France: Isten hozott Csecsenföldön
A 2021. február 21-i előadások


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés