bezár
 

film

2015. 05. 12.
Az istenek is hibáznak
Joss Whedon: Bosszúállók: Ultron kora
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Míg a Bosszúállók első részének az egyszerűségében állt az ereje, addig a folytatás nem csak a karaktereket és a konfliktusokat mélyíti tovább, hanem a "filmes univerzumépítés" határainak kitolásával is megpróbálkozik. A Bosszúállók: Ultron kora sokkal szövevényesebb, komplexebb, és előremutatóbb film, mint korábban bármilyen prequel vagy sequel, csak éppen önmagában kevésbé egységes alkotás.  

A Bosszúállók ismét összeálltak, hogy némileg betöltsék a szétesett S.H.I.E.L.D. szerepét, és mára már jól összeszokott szuperhőscsapatként mentik a világbékét. Az Ultron kora csak tömör utalások szintjén jelzi az előző részek (BosszúállókVasember 3, Thor 2, Amerika Kapitány 2) óta eltelt időt, mivel a nagy előreutalgatások közepette nincs ideje megmutatni ezeket a részleteket. Majdnem minden jelenet előre mutat: ennek és annak itt még nincs jelentősége, de majd később lesz. Ez most még nem olyan fontos, de később majd az lesz. Egy másik filmben. Ez a sajátos narratíva azonban épp annyira lehet bosszantó, mint amennyire érdekes, ami tökéletesen rávilágít a képregényes univerzum filmre adaptálásának hátulütőire, miszerint a folytonos előre-hátra utalgatások miatt nemcsak az aktuális cselekmény szenvedhet csorbát, hanem izgalmasnak tűnő cselekményszálak is elsikkadhatnak.

Bosszúállók: Ultron kora

Joss Whedon azonban ebben a kapkodó, előre rohanó narratívában sem tévesztett fókuszt, és miközben kiszolgálja a Marvel univerzum-építő szándékait (utalások tömkelege az Amerika Kapitány: PolgárháborúThor: Ragnarok, Fekete Párduc és a Bosszúállók következő részei felé), és eleget tesz a folytatásokkal szembeni stúdióelvárásoknak (több akció, több robbanás, több rombolás), még mindig a karakterekről mesél.

Annak ellenére, hogy sok izgalmas kalandról lemaradtunk, Whedon játszi könnyedséggel vázolja fel a hősök egymáshoz való, mára már különösen terebélyesre duzzadt viszonyrendszerét. Fekete Özvegy és Hulk bimbózó szerelmétől, Vasember és Amerika Kapitány csírázó ellentétén keresztül, egészen Sólyomszem háttértörténetéig – és a sornak itt még koránt sincs vége. Az első részben felmagasztosult hősökből Whedon ismét embereket farag, akiket félelmek és kételyek gyötörnek, és akik többször is hibáznak. A Bosszúállók: Ultron kora pedig lényegében pont a hibákon való felülemelkedésről szól, akár az aktuális nemezis, Ultron személyét, akár a Bosszúállókat, akár az új szereplőket vizsgáljuk, ez a motívum végigvonul az egész filmen – e tekintetben felülmúlja a semmiről sem szóló, de sokkal szórakoztatóbb első részt.

Bosszúállók: Ultron kora

Amíg azonban a már ismert csapattagok jelleme tovább gazdagodik, az új társak kidolgozására már nem jutott elég játékidő (elvitte előlük az univerzumépítő cselekményszálak kibontása), a motivációik túl egyszerűek, de ezt a hiányosságot – a hírek szerint háromórás – rendezői változat hivatott majd korrigálni. A csapatdinamika ettől függetlenül továbbra is makulátlanul működik (néggyel több szereplővel is!), a karakterek a harcjelenetekben sem vesznek el, sőt, még a korábbiaknál is jobban kiegészítik egymást, miközben sosem az eszetlen rombolás áll a középpontban, hanem rendszerint a civilek védelme, kimenekítése. Ez pedig nemcsak megkülönbözteti a hasonló babérokra törő látványmoziktól (ahol pillanatok alatt ezrek halnak meg), hanem előre vetíti a Marvel Univerzum következő nagy konfliktusát is, ami ugyancsak körbelengi az Ultron korát: ez pedig nem más, mint a Polgárháború, aminek képregényes eredetijéről már mi is írtunk korábban.

Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron)

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 142 perc, 2015 [(12)]
Rendező: Joss Whedon
Forgatókönyvíró: Jack Kirby, Stan Lee, Joss Whedon
Zeneszerző: Brian Tyler
Operatőr: Ben Davis
Producer: Kevin Feige
Vágó: Jeffrey Ford, Lisa Lassek
Szereplők: Robert Downey Jr. (Tony Stark / Vasember), Chris Hemsworth (Thor), Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk), Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Scarlett Johansson (Natasha Romanoff / Fekete Özvegy), Jeremy Renner (Clint Barton / Sólyomszem), James Spader (Ultron hangja), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Cobie Smulders (Maria Hill), Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff / Skarlát Boszorkány), Aaron Taylor-Johnson (Pietro Maximoff / Quicksilver), Tom Hiddleston (Loki), Paul Bettany (Jarvis / Vízió), Anthony Mackie (Sam Wilson / Falcon), Thomas Kretschmann (Baron Wolfgang von Strucker)

Bemutató: 2015. május 7.

Forgalmazza: Fórum Hungary

Korhatár: 12

nyomtat

Szerzők

-- Dani Áron --


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről
Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés