bezár
 

gyerek

2015. 12. 25.
Megújult A Játékkészítő
Sajtónyilvános próba a SYMA csarnokban, 2015.december 21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújult A Játékkészítő Divinyi Réka tavaly nagy sikert aratott mese-musicalje új szereplőkkel, új dalokkal, megújult díszletekkel és különleges 3D látványvilággal várja december végén a fiatalabb és kevésbé fiatalabb nézőket a SYMA csarnokban.

Idén is négy napon keresztül,  december 26. és 29. között, naponta három előadást tervez a TulipánTündér Produkció, s ahogyan a hétfőn tartott sajtónyilvános próba előtt Illés Gabriella,  a produkció vezetője elmondta, negyvenezer felett van már az elővételben eladott jegyek száma. Tavaly mintegy negyvenötezren nézték meg az előadást, sikerét többek között az is jelzi, hogy a gyerekek szívesen öltöztek farsangkor a mese karakterinek jelmezébe, illetve létezik a történetnek már társasjáték verziója is.  Az előadás iránt komoly nemzetközi érdeklődés is mutatkozik, a TulipánTündér külföldi fellépésekre is készül. 

jatekkeszito2

A sajtóeseményen jelen volt a darab több - aznap épp nem próbáló -  szereplője is. Nagy Feró, aki a Világ Vége harcias, nyers, katonás uralkodóját, Rettentő Borodint alakítja, szintén elsősorban a tavalyi évhez képest történt újításokat emlílette. Feró ugyanis azok közé a fellépők közé tartozik, akik már egy évvel ezelőtt is szerepeltek a darabban. Kamarás Iván az általa játszott karakterről, Keptén kapitányról, a vérszomjas kalózról beszélt, aki igazából egy bőgőmasina, hiszen egy egértől is képes megijedni. Kamarás elmondta, ez az ellentét vonzotta leginkább ebben a figurában. 

jatekkeszito5

Az idei előadás egyik nagy újdonsága a háromdimenziós fényfestés (3D mapping), Bordos Lászó Zsolt, architekturális vetítéssel foglalkozó 3D-művész tervezi, az animáció célja, hogy  kiszakítsa vele a nézőt a realitásból. Ezt a látványvilágot a sajtó képviselői megtekinthették: az ez alkalomból előadott  Ez egy rémes ház című nyitódal (Bauer Gergő és Szabó Győző duettje)  alatt különféle háromdimenziós ábrák adták azt az érzést, mintha a néző egy örvény közepén zuhanna a semmibe, míg az előadás egy későbbi résszével foglalkozó tényleges próba alatt egy mikrochip belsejében érezhette magát a falra vetített, stilizált áramkörök révén. 

jatekkeszito1

Ugyancsak újdonság a látványvilágban az úgynevezett reptetés is, amit maga a rendező, Bőhm György prezentált az újságíróknak, hiszen a színpad felett a levegőben ide-oda himbálózva beszélt a darabról.  Az előadás során Kamarás Iván és a Vastag fivérek is átélhetik majd ugyanezt az élményt.  

Magyar színpadon premiernek számító megoldással fog a Király testvérpár duettet énekelni. Viktorral már korábban készítettek egy speciális felvételt,  ő tehát nem hús-vér valójában, hanem háromdimenziós videóprogram formájában lesz jelen a színpadon, így énekli majd nővérével, Lindával Jancsi és Juliska közös dalát.

Érdekes még a háromfejű sárkány megújult jelmeze is, három fiatal színész, Bán Bálint, Klem Viktor és Kovács Ádám veszi magára majd ennek terhét minden alkalommal. A jelmezt bábkészítők tervezték, e folyamat során a dinoszaurusz csontvázak, ízületek szolgáltak ötletekkel, amelyeknek a működése összhangban van a színészek mozgásával.  

jatekkeszito3

Az előadáson szereplő táncosok a Szegedi Kortárs Balett társulatának tagjai (koreográfus: Juronics Tamás). A Játékkészítő teljes látványvilágáért Radnai Márk művészeti vezető felel.

A készítők idén is biztosítanak helyet a kerekesszékkel közlekedő nézők számára, ezenfelül  újításként audiokommentárral, valamint két nagy kivetítőn angol nyelvű felirattal is követhető lesz az előadás.

Fotó: TulipánTündér Produkció és Pethő Anita

nyomtat

Szerzők

-- Pethő Anita --


Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés