bezár
 

film

2008. 02. 11.
A Madzag nem veszíti el a fonalat!
A Madzag Filmegylet sajtótájékoztatója a 39. Magyar Filmszmlén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Madzag nem veszíti el a fonalat! Elhúzták a mézesmadzagot az orrunk előtt a 39. Magyar Filmeszemlén: büszkén jelentették be egy új online televízió, a MadzagTV indulását.

"Mikor Godard a hatvanas években azt mondta, hogy mindenki állampolgári jogon forgasson filmet, akkor már az is hihetetlen forradalmi kijelentésnek hatott. Ám, ami most a neten zajlik, az szinte felfoghatatlan. Nem csak akárki forgathat a saját kamerájával, hanem pár percen belül ezres, tízezres, milliós nyilvánosságot kaphat a munkája. Teljesen utópisztikus szituáció" - részlet a [a]http://www.madzagtv.hu[text]www.madzagtv.hu[/a] sajtóközleményéből.

A 39. Magyar filmszemlén, 2008. február 2-án, délután négy órakor a Madzag Filmegylet tagjai, név szerint Barsi Béla, Erdélyi Dániel, Fazekas Csaba, Fischer Gábor, Groó Diána, Hajdu Szabolcs, Lemhényi Réka, Miklauzic Bence, Pálfi György, Török Ferenc és Török-Illyés Orsolya sajtótájékoztató keretében bejelentették a Madzag TV megalapítását. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Madzag lépést tart az audiovizuális médiumok és a mozgó és kommunikáló világ fejlődésével.

A Madzag TV hivatása szerint egy webTV, amelyen egyelőre a Madzag Filmegylet nyolc filmrendező tagjának különböző műfajú filmjeit és filmrészleteit lehet megtekinteni. A rendezők az elmúlt több mint tíz év változatos műfajú terméséből válogattak, a TV látogatói ennek megfelelően a következő fülekre kattinthatnak: doku, anim, werk, short, klip, trailer, interjú, vizsga, friss. A [a]http://www.madzagtv.hu[text]www.madzagtv.hu[/a]-n máris megindult a komment-élet, bár egyelőre a legtöbben még csak a Madzag TV léte miatt érzett hatalmas örömüknek adnak hangot. Ebben az örömben természetesen a [a]http://www.prae.hu[text]www.prae.hu[/a] is osztozik a kommentezőkkel! Emellett máris szemügyre vehetők a hosszabb-rövidebb alkotások, és egy vágószobában megejtett beszélgetés felvételéből választ lehet kapni arra a kérdésre is, hogy miért alapult meg maga a TV.

A Madzag TV hosszú távon nem kíván a Madzag Filmegylet alkotóinak webes archívuma lenni, ennél sokkal merészebb és futurisztikusabb tervei vannak a megalapítóknak. A Madzag Filmegylet a jövő tévéjét álmodta meg, egy olyan nyitott fórumot, amire a Madzagosok tartalmi felügyelete mellett bárki ingyenesen feltöltheti rövidfilmjeit, klipjeit, dokumentumfilmjeit, filmes gondolatait, filmnaplóját, filmes blogját. Ezeket a mozgóképeket pedig bárki megnézheti, teljesen ingyen, ám senki nem töltheti le az alkotásokat, elejét véve ezzel a szerzői jogi problémáknak.

A Madzagosok leszögezték, hogy továbbra is imádják a mozit, és nem kívánnak versenybe szállni a klasszikus forgalmazási módozatokkal sem. Azonban nem akarnak úgy tenni, mintha nem változna semmi, miközben valójában egyre kevesebben járnak moziba, és még a minőségi tévéadásokra is egyre kevesebben kíváncsiak, az Interneten pedig maga az audiovizuális forradalom zajlik. Elhatározták hát, hogy felveszik a versenyt az Internet audiovizuális dömpingjével, és felfedezik a webes felületen elképzelhető új műfajok lehetőségeit. Az az elképzelésük, hogy a vállalkozó szellemű filmesek külön a Madzag Tv számára forgatnak majd kifejezetten webre tervezett filmeket, a rövidfilmektől a webes tévésorozatig bármilyen webreszabott filmalkotást. Azt is remélik, hogy a Madzag Tv egy idő után presztízst fog nyerni, egyes nagyjátékfilmek első percei, egyes trailerek, egyes rövidfilmek, dokuk, és így tovább... csak itt lesznek láthatóak, vagy legalábbis ezen fórum nyilvánossága előtt lesz a premierük.

Durst György képviselte a sajtótájékoztatón a produceri nézőpontot, és felhívta a figyelmet a jogdíjakkal és a Madzag TV üzemeltetési költségeivel kapcsolatos kérdésekre. A Madzag Filmegylet tagjai ezekre a kérdésekre azt felelték, hogy mivel a filmjüket feltöltő filmesek eleve lemondanak az alkotáshoz fűződő anyagi követeléseikről, illetve a filmek nem lesznek letölthetőek, így jogi dilemmák nem merülnek majd fel. A TV üzemeltetése pedig egyelőre olcsó, ennek megfelelően nem is kívánnak fizető hirdetéseket, reklámokat szerepeltetni a portálon. A későbbiekben talán nem tartják kizártnak, hogy bizonyos filmeket csak bizonyos pénzösszeg, vagy egy-egy hirdetésre való kattintás fejében lehet majd megnézni. De ez még a jövő zenéje. A lényeg az, hogy a [a]http://www.madzagtv.hu[text]www.madzagtv.hu[/a] máris látogatható, ingyenes és nyilvános! Klikkeljetek, nézzetek, filmezzetek!

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem

Más művészeti ágakról

Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés