bezár
 

irodalom

2017. 01. 25.
Rejtő hősei filmben, könyvben és egy szál gitárral
Nóvé Béla és Nóvé Soma a Kelet Kávézóban, 2017. január 24.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A zsúfolásig megtelt Keletben kedd este Nóvé Béla történész, író és dokumentumfilmes mutatta be kutatásai eredményét. A közel öt év munka és több mint negyven órányi képfelvétel következtében könyv, doktori disszertáció, és egy egész estés dokumentumfilm is született. 

Nóvé az ’56 után a Francia Idegenlégióba menekült magyar kamaszok életét vizsgálta, és ötszáz, név szerint ismert, egykori légiós közül több mint hússzal személyesen is találkozhatott. A történész mesélt a provance-i és korzikai forgatásról, a könyv és a film elkészítéséről, valamint sok-sok személyes tapasztalatról.  Az est zárásaként Nóvé Béla fia, Nóvé Soma, a Middlemist Red énekese játszott pár számot a közönségnek.

Nóvé Béla mesél

A filmrészlet és a beszélgetés alatt sok mindenen elgondolkoztam. Vajon tehet-e valakit egy focilabda hőssé, hazaárulóvá, vagy akár menekültté? Hogyan nőhettek fel az akkor csupán 13-15 éves gyerekek ahhoz a döntéshez, amit ma sok felnőttnek sem kell meghoznia: elhagyni a családjukat, és egy másik országba menekülni egyedül, minden információ, vagy előzetes tapasztalat nélkül? Tényleg lehet valakinek a légió a hazája? Bár ez a rövid beszélgetés nem adott választ minden kérdésre, de egy ekkora kutatás eredményét sem lehet másfél órában összefoglalni. Egy dolog azonban biztosan kiderült: a könyvben bemutatott pesti srácok légióbeli élete sokkal kevésbé volt kalandos, romantikus, vagy mulatságos, mint ahogy azt a tipikus Rejtő-hősök alapján gondolnánk. Inkább a Csontbrigád világa volt ez, és nem Csülöké.

Az est végén Nóvé Soma, kivételesen az együttese nélkül, egy szál gitárral egy feldolgozást és két saját számot is előadott. Hangja személyessé tette a teret.

Fotó: Andrónyi Flóra

  • Nové Béla: Patria nostra. ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban (Balassi Kiadó Kft., 2016.)
  • Nóvé Béla: történész, író, dokumentumfilmes alkotó
  • Nóvé Soma: a Middlemist Red énekes-gitárosa, animáció szakos hallgató a MOME-n
  • Middlemist Red: pszichedelikus rock együttes, a Deezer Young Guns tehetségkutató győztesei, megjelent lemezeik: As If You Could Mess This Up (EP), Supersonic Overdrive, Ripple Soul

Nóvé Soma

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Franciska --


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés