bezár
 

irodalom

2017. 06. 06.
Kalligram, 2017 Könyvhét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kalligram, 2017 Könyvhét A Kalligram Kiadó az Ünnepi Könyvhéten

Sikerkönyvek

 

Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája

3. kiadás

 

Az első kötetével jelentős külföldi sikereket is elért Jászberényi Sándor történeteit leggyakrabban Hemingway prózájához hasonlítják, amiben ugyan van igazság, de a haditudósítóból lett magyar író irodalmi apja mégis inkább Graham Greene. Az ő köpönyegéből bújt elő. Cinikus, fanyar, kíméletlen, blazírt és feszes mondatai alatt izzanak az érzelmek: szerelem, szeretet, gyűlölet, barátság, igazságvágy, bosszú… Hogy mi a helyzet manapság a boldogság kék madarával? A szerző készségesen törli a választ kedves olvasójának arcába. (Cserna-Szabó András).

 

Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája (3. kiadás)

Kötve, 256 old., ISBN 978-615-5603-78-5

Ára: 2990 Ft    

 

Borbély Szilárd: Nincstelenek (5. kiadás)

 

A szerző regénye életrajzi fikció. Szabálytalan prózakönyv, amely egy elzárt, endogám, szatmári kisfalunak a tereit és alakjait, emlékeit és hiedelmeit mutatja be, ahogy azt egy gyerek láthatja.

 

Borbély Szilárd: Nincstelenek (5. kiadás)

Kötve, 328 old., ISBN 978-80-8101-706-3

Ára: 3000 Ft

 

Németh Gábor: Ez nem munka. Mondatok pénzért

 

Tíz év után ismét válogatás jelenik meg Németh Gábor kisprózáiból. A kompozícióba rendezett 41 szöveg polifóniájában is tisztán ráismerni a szerző írásainak állandójára: a „milliméterről milliméterre látás” és a mesélés együttes ritmusára.

Németh Gábor: Ez nem munka. Mondatok pénzért

Németh Gábor: Ez nem munka. Mondatok pénzért

Kötve, 232 old., ISBN 978-615-5603-98-3

Ára: 2990 Ft

 

Csaplár Vilmos: Leona és Leó

 

Csaplár Vilmos új novelláskötete az emberi természet rejtett erőit fürkészi. Éles, groteszk, megrendítő történetek életünkről.

Csaplár Vilmos: Leona és Leó

Csaplár Vilmos: Leona és Leó

Kötve, 256 old., ISBN 978-963-468-003-1

Ára: 3000 Ft

 

Pető Péter: Leshatár

 

A Leshatár rendkívül érdekes regény: egyszerre jeleníti meg sajátos humorral és groteszk figuráival a rendszerváltás utáni Magyarország „vadkeleti” valóságát a futballon innen és túl. Hőse és elbeszélője egy, a Heves-BAZ megyei futballpályákon edződött és felnövő játékvezető, aki sajátos szemszögből mutatja meg egyrészt a mélyszegénység és elkeseredettség jellemezte kelet-magyarországi élet reménytelenségét, másrészt az ebből való kitörés lehetetlenségét. Szórakoztató stílusa és anekdotikus jellege ellenére a regény nem csak a futballról szól(hat): a kétezres évek Magyarországának tűpontos korrajza is felmerül lehetséges olvasatként.

 

Pető Péter: Leshatár

Fűzve, 256 old., ISBN 978-963-468-015-4 

Ára: 2990 Ft

 

Szépirodalom

 

Györe Balázs: Amerikai grafit

 

Györe Balázs személyes emlékezete mindig a hozzá közel lévő emberek történeteit rögzíti. Új könyvében a családi emlékezet távoli múltját, egy amerikai magyar nagymama történetét beszéli el egy nehéz szerelem távlatából.

Györe Balázs: Amerikai grafit

Györe Balázs: Amerikai grafit

Kötve, 152 old., ISBN 978-963-468-012-3

Ára: 2990 Ft

 

Kácsor Zsolt: A harminckét bolond

 

Elvarázsolt regény egy mániás depressziós festőművészről, akiben a saját bolond nagyapja azért született újjá, hogy jóvátehesse a család bűneit.

Kácsor Zsolt: A harminckét bolond

Kácsor Zsolt: A harminckét bolond

Kötve, 242 old., ISBN 978-963-468-000-0

Ára: 3490 Ft

 

Bódi Péter: Hipster

 

Én egy-két hetente elolvasok egy könyvet, foglalkozom kiállításokkal, zenével, ilyesmi, aztán kénytelen vagyok végighallgatni azt, ahogy az idősebbek, akik már nem olvasnak – mert univerzálisan műveltnek tartják magukat, és amúgy sincs idejük –, bort vedelve, gyógyszert zabálva arról értekeznek, hogy a füvezés tönkreteszi a fiatalokat. Ti tesztek tönkre minket, nem a fű.”

Bódi Péter: Hipster

Bódi Péter: Hipster

Kötve, 240 old., ISBN 978-615-5603-99-0

Ára: 2990 Ft

 

Walther von der Vogelweide: Összes versei

 

A jelen kötet Walther von der Vogelweide teljes költői életművét tartalmazza, vagyis az összes olyan verset, amely biztosan vagy nagy valószínűséggel neki tulajdonítható. Fordítás közben az volt a legfőbb célom, hogy minél intenzívebb versélményben részesüljön az olvasó, és minél közelebbről megismerhesse azt a rendkívüli költőegyéniséget, aki a versek mögött rejtőzködik.” (Márton László)

 

Walther von der Vogelweide: Összes versei

Kötve, 456 old., ISBN 978-963-468-005-5

Ára: 4990 Ft

 

Történelem, társadalomtudomány, esszé

 

Bihari Péter: Németország és a németek. 500 év Luthertől Merkelig

 

Németország Európa közepén van. Európa közepén Németország van (és volt) – minden értelemben. Vajon „a költők, zenészek és filozófusok hona”, vagy a peckes császároké és hadvezéreké? Minta-demokrácia, vagy minta-diktatúra? Van-e még ország Európában, amelynek a múltjában olyan kiszámíthatatlanul követik egymást a fényes és a sötét korszakok, mint Németországéban? Meg lehet mindezt érteni egyáltalán? Bihari Péter műve úgy vezet végig a németek történetén, hogy a politikai eseményeken túl a korszakos gazdasági, társadalmi és kulturális folyamatokat is bemutatja. Portrékat kapunk a főszereplőkről: Lutherről, Nagy Frigyesről, Bismarckról, II. Vilmosról, Hitlerről, Adenauerről, Brandról, Ulbrichtról, Schmidtről, Kohlról, s végül Merkelről. És egy nagy népről, amelyik kapott egy második esélyt a történelemtől, és élni is tudott vele.

 

Bihari Péter: Németország és a németek. 500 év Luthertől Merkelig

Kötve, 405 old., ISBN: 978-615-5603-94-5

Ára: 4900 Ft

 

Béndek Péter: Van-e kiút a nemzetből? 

 

A polgári demokrácia lényege, hogy azt a tulajdonukat (életüket, birtokukat, szabadságukat, és vele a moralitásuk lehetőségét) óvó emberek hozzák létre és üzemeltetik. Polgári demokráciában nem érvényesíthető az ilyen jogokról való lemondás – az ember nem dönthet úgy, hogy feladja a szabadságát –, azaz a többség döntése autokrácia vagy „illiberális demokrácia” mellett ab ovo érvénytelen, és akinek ez mond valamit, az ember örök lelke, ezért Isten ellen való is.

 

Béndek Péter: Van-e kiút a nemzetből? 

Kötve, 264 old., ISBN 978-963-468-006-2 

Ára: 3500 Ft

 

Füzi László: Az idő keresése

 

Füzi László esszénaplója a rendszerváltás idejét járja körül a lassú 80-as évektől a 90-es évek felgyorsult világáig. Nemzedéktörténet egy vidéki folyóirat, a Forrás távlatából.

Füzi László: Az idő keresése

Füzi László: Az idő keresése

Kötve, 480 old., ISBN 978-963-468-008-6

Ára: 3990 Ft

 

Kis János: A politika mint erkölcsi probléma

Kis János Válogatott Művei

 

A Kis János-életműsorozat negyedik kötete a politika és az erkölcs viszonyát vizsgálja a szerzőtől megszokott higgadt, lényeglátó és ma is aktuális elemzésekkel.

Kis János: A politika mint erkölcsi probléma

Kis János: A politika mint erkölcsi probléma (Kis János Válogatott Művei)

Kötve, 570 old., ISBN 978-963-468-007-9

Ára: 4990 Ft

 

Markó Béla: Erdélyi pikareszk

 

Markó Béla publicisztika- és esszékötete az elmúlt hat év közéleti kérdéseit járja körül kisebbségi perspektívából, de összmagyar érvénnyel – mérlegelő, józan, mégis elkötelezett hangvételű írásokban.

Markó Béla: Erdélyi pikareszk

Markó Béla: Erdélyi pikareszk

Kötve, 336 old., ISBN 978-963-468-002-4

Ára: 3490 Ft

 

Pályi András: Gyász és gyönyör

 

Pályi András novelláskötete az elmúlt évtized írói termése. Realista karakterű novellái mindvégig az emberi szenvedélyek legmélyére hatolnak.

Pályi András: Gyász és gyönyör

Pályi András: Gyász és gyönyör

Kötve, 240 old., ISBN

Ára: 2990 Ft

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
irodalom

(K) mint Kukorelly (K) mint Kukorelly
Cé cé cé pé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé, Budapest, Kalligram, 2019
irodalom

Az élőknek sem könnyű Az élőknek sem könnyű
Han Kang: Nemes teremtmények, Jelenkor, 2018.

Más művészeti ágakról

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés