bezár
 

gyerek

2017. 07. 27.
Egy gyerekirodalmi szakfolyóiratra nagy szükség volna
Gombos Péter válaszai a prae.hu gyerekirodalmi körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy gyerekirodalmi szakfolyóiratra nagy szükség volna Ha végre itt a nyár, és meleg az idő... akkor az ember végre talán olvashat. Például a kertben vagy a strandon, a körtefa alatt, vagy épp az ágak közt. A prae.hu megkért néhány gyerekirodalmi szakértőt és alkotót, hogy mondják el, mi volt a legemlékezetesebb gyerekkori nyári olvasmányuk. Most Gombos Péter gyerekirodalmi szakértőn a sor.

PRAE.HU: Mondanál egy emlékezetes gyerekkori nyári olvasmányt és egy mostanit?

Hadd mondjak először egy "téli olvasmányt", mert egyértelműen meg tudom nevezni "A" legemlékezetesebb könyvemet gyerekkoromból. Egy karácsonyra kaptam meg Michael Ende A végtelen történet című regényét, amely aztán gyorsan be is szippantott. Azóta se csináltam még ilyet: ahogy befejeztem, rögtön elkezdtem újra. Nyári olvasmányaim közül az első önállóan elolvasott regényem maradt meg leginkább, az a Winnetou volt. 

Az elmúlt években két sorozat volt, amelyet nagyrészt nyáron faltam föl: A Trónok harca és A Térség-sorozat.

Patrick NessPRAE.HU: Egy külföldi könyv, amit magyarul és egy magyar könyv, amit "külföldiül" jelentetnél meg...

Nagyon szeretem Patrick Nesst, nemrég fejeztem be a The Rest of Us Just Live Here című regényét. Nem olyan átütő, mint a Szólít a szörny vagy a Kés a zajban, de valószínűleg sokan olvasnák, ha magyarul is megjelenne. 

Amit szerintem érdemes lenne lefordítani, az Elekes Dórának a Muter meg a dzsinnekje. S hogy egy egész más műfajt is mondjak, Görgey Eta Csodaidők-sorozata világszínvonalú. Simán el tudnék képzelni belőle egy hollywoodi szuperprodukciót is.


PRAE.HU: Ha teljesülhetne egy kívánságod, mit kívánnál a magyar gyerekirodalommal kapcsolatban?

Egy szakfolyóiratra nagyon nagy szükség volna. Ha csak évi 2-4 szám jelenne meg, az is sokat javítana a jelenlegi helyzeten.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
gyerek

Szeressétek a gyerekeket! Szeressétek a gyerekeket!
Nora Fingscheidt: Kontroll nélkül

Más művészeti ágakról

art&design

Pellengérre állított valóság Pellengérre állított valóság
Trapp Dominika: Ne tegyétek reám... című kiállítása a Trafóban
Molnár Levente operaénekesi pályájáról, szerepekről, (nem csak) magyarországi operajátszásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés