bezár
 

színház

2016. 06. 04.
Itt élned, halnod kell - Robbanásokkal tarkított csatajenetek és tűzijáték is szerepel a darabban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Robbanásokkal tarkított csatajelenetek, kigyulladó szekerek, tűzijáték és trikolór színű bengáli tűz is várható a Koltay Gábor rendezte Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játék előadásain június 17-én és 18-án a fővárosi Hősök terén - hangsúlyozta az MTI-nek Török Ferenc, a nagyszabású produkció pirotechnikai felelőse.

Hozzáfűzte: a látványelemek között római gyertyák, Dózsa György lángoló trónja, valamint a színpadot beterítő szárazjeges füst is szerepel. A pirotechnikai eszközöket mindegyik előadás előtt újra kell telepítenie Török Ferencnek és hat munkatársának.

Szkéné színház

Az összesen 500 fős társulatot felvonultató Itt élned, halnod kell a magyar történelem formáló erejű eseményeit, személyiségeit és korszakait - Szent István király uralkodását, a tatárjárást, Mátyás uralkodását, a Rákóczi- és az 1848-as szabadságharcot, valamint a trianoni békeszerződés az 1956-os forradalmat is - mutatja be a honfoglalástól egészen napjainkig.

A darab főszereplői között lesz Varga Miklós, Deák Bill Gyula, Vikidál Gyula, Csengeri Attila, Kalapács József, Hujber Ferenc, Makrai Pál, Fehér Nóra, Palcsó Tamás és Vadkerti Imre is.

A különböző jelenetekben összesen mintegy kétszáz, könnyen oltható és újragyújtható parafén fáklyát használnak fel - hangsúlyozta Török Ferenc, aki elárulta azt is: a szárazjeges füst esetében a nem megfelelő időjárás, a szél okozhat problémát, míg az előadás végére tervezett tűzijátékhoz a rendőrség egyelőre még nem adott ki engedélyt, ám ez várhatóan hamarosan megtörténik.

A több mint negyven éve pirotechnikusként dolgozó szakember beszélt arról is, hogy elsősorban Koltay Gáborhoz fűződő szakmai kapcsolata miatt vállalt részt a darabban, a rendezővel ugyanis számos alkalommal dolgozott együtt az elmúlt évtizedekben. Az 1983-as királydombi premiertől kezdődően az egész országot bejárta az István, a király című rockopera stábtagjaként, emellett dolgozott például a Sacra Corona című filmen is.

Az 1956-os Emlékbizottság által támogatott előadás az énekesek és színészek mellett mintegy 120 táncost, 100 statisztát, 40 lovas hagyományőrzőt, 50 artistát és 20 tűzzsonglőrt fog felvonultatni. A produkció látványtervezője Koltay Gábor lesz, a jelmezeket Kemenes Fanni tervezi, a koreográfiáért Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője felel.

Az előadás produceri feladatait ellátó Esztrád Színház pályázatot írt ki diákok és tanárok részére, amelynek részeként az 1956-os forradalommal kapcsolatos gondolatait megosztó pályázók ingyenesen tekinthetik meg a zenés játék június 16-i premier előtti előadását. A pályázat részletei a www.memento56.hu internetes oldalon olvashatóak.
 

nyomtat

További írások a rovatból

Időfutár a Pesti Magyar Színházban
színház

Ha a pápát Johannának hívnák Ha a pápát Johannának hívnák
A pápanő ősbemutatója a József Attila Színházban
színház

A világ egy elmenekülhetetlen otthon A világ egy elmenekülhetetlen otthon
JAK műfordító-tábor 2018, ötödik nap
színház

Leplezetlenül Leplezetlenül
A Burok című előadás kendőzetlenül mesél a szülésről

Más művészeti ágakról

irodalom

Én önmagammal bokszolok Én önmagammal bokszolok
Interjú Dragomán Györggyel
irodalom

A mindenség ura jó kiindulópont A mindenség ura jó kiindulópont
Interjú Varga László Edgárral
Gyovai Katalin Hugonnai Vilmáról, Thorról és a bogaras trilógiáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés