bezár
 

art&design

2018. 03. 13.
Kiállítások a JPM-ben
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Tizenkilencedik századi festők, köztük Munkácsy Mihály, Paál László és Székely Bertalan műveit mutatja be a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) idei időszakos tárlatain, amely több vendégkiállításnak is helyet ad.

Áprilistól októberig lesz látható a pécsi Modern Magyar Képtárban az Arczok és láthatárok című, a JPM saját anyagából összeállított tárlat, amely mások mellett Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan műveit mutatja be.

Egy külön teremben a pécsi 19. századot is bemutatják, pécsi városképekkel és polgárok arcképeivel, valamint pécsi művészek, köztük Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály eddig a közönség számára ismeretlen alkotásaival.

A JPM néprajzi osztályán július végéig látható Mindig nyíló virágok című kiállításon a fejkötők, textíliák mellett az ornamentikus díszítés motívumait hordozó kerámiatárgyakban és festményekben is gyönyörködhetnek a látogatók. A tárlat megidézi azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay-nővéreket körülvette, és amely Zsolnay Terézt a népi tárgyak gyűjtésére inspirálta.

Március 22. és június 24. között a Vasváry-házba érkezik A háború pillangói elnevezésű, az első világháború tábori bordélyainak témáját körüljáró tárlat. A kecskeméti Katona József Múzeum orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat is felvonultató vendégkiállítása enteriőrök, illetve tematikus tablókba rendezett archív anyagok, köztük dokumentumok, fotók, rajzok, nyomtatványok segítségével mutatja be a harcoló katonák lövészárkon túli magánéletét és a tábori bordélyhálózat működését.

A JPM természettudományi osztályán A folyó, ami éltet és összeköt című tárlat 21 tablón, valamint makettek, modellek és interaktív a múzeumpedagógiai eszközök segítségével ismertet meg a Duna-menti vízügyi munkálatokkal és vízügyi emlékkel. A kiállítás Magyarország legnagyobb folyójának történetét meséli el a római kortól napjainkig; a különböző korok folyóábrázolásai térképen, városképeken jelennek meg.

Júniusban szintén a természettudományi osztály rendez kiállítást Balázs Dénes (1924-1994) magyar karsztkutató, földrajztudós, világutazó, számos földrajzi ismeretterjesztő mű szerzője tiszteletére.

Novemberben A jégkor pécsi vándora című tárlat Magyarország második mamutlelete, a pécsi mamut 90 évvel ezelőtti felfedezésének állít emléket.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő, 1799-ben felfedezett, 23 darab aranyedényből álló, nagyszentmiklósi kincs egyik leghitelesebb, galvanoplasztikai másolatát április 26-tól állítják ki a pécsi Csontváry Múzeumban.

A vidéki múzeumok közül a JPM rendelkezik a leggazdagabb gyűjteménnyel, idén a baranyai megyeszékhely lesz a Múzeumok éjszakája központi helyszíne.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Élő művészet - horrorral, luxussal és akttal Élő művészet - horrorral, luxussal és akttal
Viva Arte Viva - 57. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé
art&design

Egymás mellett. Pár ezer kilométerrel… Egymás mellett. Pár ezer kilométerrel…
Bakonyi Bence Parallels – Párhuzamok című kiállítása a Faur Zsófi Galériában
art&design

Terápia Terápia
Interjú Fazekas Anna grafikusművésszel
art&design

Tükörjáték Tükörjáték
Kassákizmus 1 - 2 - 3

Más művészeti ágakról

színház

Tisztító erőtér Tisztító erőtér
Az Együttérző Tara a Bethlen Téri Színházban
Francis Lawrence: Vörös veréb
Lévai Balázs: Beállás. Athenaeum Kiadó 2017.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés