bezár
 

színház

2008. 06. 18.
Hoffmann meséi a Kiscelli Múzeumban
Az ifjú operaénekesek vizsgaelőadását Kovalik Balázs rendezi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hoffmann meséi a Kiscelli Múzeumban Különleges helyszínen, a Kiscelli Múzeum Romtemplomában rendezik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatóinak vizsgaelőadását, amelyen Offenbach Hoffmann meséi című operájának adaptációja lesz hallható.

Június 23-án a Kiscelli Múzeum Romtemplomában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatóinak vizsgaelőadását élvezhetik a műfaj kedvelői. Marton Éva és Kovalik Balázs növendékei Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operájának adaptációját adják elő. A darab rendezője Kovalik Balázs.

A Kiscelli Romtemplom számos színházi és operaelőadásnak adott már otthont. „Az akusztikája kitűnő, a templom falai impozánsak. Mindig szerencsés, amikor a növendékekkel egy-egy vizsgaprodukciót ilyen környezetbe viszünk. Kiszakadva a hétköznapi életterükből, sokkal felszabadultabban és koncentráltabban lehet velük dolgozni, mint a város kellős közepén” – indokolta a helyszínválasztást a rendező Kovalik Balázs.

A Hoffman meséi volt a zeneszerző utolsó színpadi műve, melynek 1881-es párizsi bemutatóját már nem érhette meg. A vidám diákok körében játszódó opera igazi romantikus darab, amely felvonultatja a műfaj szinte összes jellegzetességét, ezért kedvelt a világ valamennyi operaszínpadán. Kovalik Balázs, a Zeneakadémia tanára szerint az alapmű kiválasztása másodlagos, a vizsgaelőadásokon elsődleges cél, hogy egy-egy alakítást – még ha kis létszámmal is, de – teljes történeten keresztül vigyenek végig, hogy a növendékek  megtanulhassák a szerep építését.

„Elsősorban mindig az osztály összetétele szabja meg, milyen darabok között keresgéljük a vizsgaprodukciónak legmegfelelőbbet” – tette hozzá Kovalik Balázs. „A Hoffmann meséiben három fontos nőalak alkatilag mintha épp a végzős osztály három szopránjára íródott volna: a koloratúr készségeket igénylő Olympia szólamát Rácz Rita, a lírai Antóniát Balogh Tímea, a drámaibb hangvételű Giuliettát Polyák Valéria kelti életre, míg a négyes bariton szerepet az osztály két markáns hangbirtokosa: Szegedi Csaba és Geiger Lajos abszolválja” – mondta el a szerepek kiválasztásának szempontjairól a rendező.

A különlegesnek ígérkező előadáson közreműködik a Duna Szimfonikus Zenekar Oberfrank Péter vezényletével.


Szereplők:

Szkéné színház

Olympia: Rácz Rita Franciska
Antonia: Balogh Tímea
Giulietta: Polyák Valéria
Lindorf / Coppelius: Geiger Lajos
Miracle / Dapertutto: Szegedi Csaba
Hoffmann: Vadász Dániel m.v.
Niclausse: Várhelyi Éva m.v.
Frantz: Kiss Tivadar III.évf.

Tanárok: Marton Éva, Halmai Katalin, Sólyom-Nagy Sándor, Andor Éva

Helyszín:
Kiscelli Múzeum, Romtemplom
(1037 Budapest, Kiscelli utca 108.)

Időpont:
2008. június 23. (hétfő), 19 óra

nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés