bezár
 

színház

2008. 06. 29.
Díjeső Kisvárdán
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt társulat, a sepsiszentgyörgyi, a révkomáromi, a szabadkai, a beregszászi és a marosvásárhelyi teátrum vehetett át díjat a Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválján Kisvárdán, ahol szombat éjszaka fejeződött be a tíz napos rendezvénysorozat.

Szkéné színház

A zsűri döntése alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium díját a Sepsziszentgyörgyi Tamási Áron Színház kapta. A társulat Gombrowitz: Yvonne, burgundi hercegnő című darabját mutatta be.

A Szülőföld Alap díját a szakemberek a Révkomáromi Jókai Színház művészeinek ítélték oda, Gárdonyi Géza: A bor című művének bemutatásáért.

A legjobb zenés, szórakoztató előadást díját - amit a rendező Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza ajánlotta fel - a Szabadkai Népszínház vehette át, a délvidéki művészek Müller Péter - Seres Rezső: Szomorú vasárnap című darabját játszották a fesztiválon.

Ugyancsak díjazott lett a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, a kárpátaljai teátrum Szigligeti Ede: Liliomfi című színművét mutatta be.

Az ötödik díjazott a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a teátrum tagjai Schimmelpfennig: Nő a múltból című darabjában nyújtott alakításukkal érdemelték ki az elismerést.

A beregszásziak a Liliomfi darabbal elnyerték a közönség díjat is.

A szombati díjkiosztón a határon túli művészek közül életműdíjat kapott Varsányi Mari és Parászka Miklós, illetve alakításáért egyéni díjat vehetett át Nemes Levente, Antal D. Csaba, Tompa Klára, Rácz József, Pálffy Tibor, Mátrai László, Kicsid Gizella, Berekméri Katalin, Ábrahám Irén, Banka Lívia és Faragó Edit.

Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házának igazgatója az MTI munkatársának elmondta: fesztiválon részt vett négy szomszédos ország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna 22 társulata színvonalas előadásokat mutatott be a versenyprogramban. A darabokat összesen közel 16 ezer néző látta, mintegy kétezerrel több, az előző évinél. A színházi vezető szerint a díjazott teátrumok nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség tetszését is elnyerték Kisvárdán.

nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

John a Latinovitsban
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés