bezár
 

zene

2011. 06. 21.
Művészetek Völgye: 10 napon át 2000 program
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összesen több mint 2000 program, köztük Kaláka Versudvar, Hobo retrospektív sorozat, Palya-udvar és néprajzi filmfesztivál is várja a látogatókat a 21. Művészetek Völgyében, amelyet idén három faluban rendeznek meg július 22. és 31. között.
"A fesztiválszponzoráció visszaesése miatt nagy erőfeszítéseket kellett tennünk, hogy huszonegyedik alkalommal is meg tudjuk rendezni a Művészetek Völgyét" - mondta el a Balaton-felvidéki rendezvénysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Márta István.

A főszervező hozzátette: végül anyagi okokból három falut ki kellett hagyniuk, így az idei Művészetek Völgyét Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend látja vendégül.

Márta István újságírói kérdésre közölte, az eredetileg tervezett 190 millió forintos helyett mintegy 90 milliós költségvetéssel számolnak, ami azt jelenti, hogy a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből elnyert 60 millió forintos állami támogatásnak is arányosan kisebb részét tudják majd lehívni.

A Művészetek Hölgye címet idén is Palya Bea énekesnő viseli, aki a kapolcsi Palya-udvarban számos zenészt, színészt, egyéb előadót és írót lát vendégül, többek között Pintér Bélát, Szokolay Dongó Balázst vagy Gryllus Samut. Közösen lép fel Dés László és Esterházy Péter, szólókoncertet ad Snétberger Ferenc, de látható lesz mások mellett az Artus - Goda Gábor Társulata is.

Újdonságként nyílik meg Kapolcson a Kaláka Versudvar, elsősorban a zenét és a költészetet összekötő programokkal. A "zenés-verses együtt zizegésekben" többek között Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági, Harcsa Veronika, illetve Mécs Károly, Máté Gábor és Gryllus Dorka vesz részt. A számos gyermekprogrammal is jelentkező helyszín "udvarmesteri" tisztét Lackfi János költő látja el.

Bokréta és biciklilánc címmel szervez magyar néprajzi filmfesztivált Vigántpetenden a DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum. A Sebő Ferenc vezette zsűri mintegy 100 film közül választ győztest, de a mozizáson kívül számos egyéb program vár a völgyvendégekre, például a Vigántpetendi Filmharmonikusok néven közös zenélésre összeálló filmesek koncertje vagy az esti Árok Party-k.

Nem hiányzik majd a Művészetek Völgyéből Hobo sem, aki hét nap alatt hét előadással lép a közönség elé, Szörényi Levente pedig személyes történetekkel jelentkezik. A VölgyJazz Minifesztivál többek között a Budapest Ragtime Bandet, a Gayer Mátyás Quartetet és a Tony Lakatos Quintetet látja vendégül, de a látogatók számos klasszikus, illetve világzenei koncertből is választhatnak.

A Néprajzi Múzeum idén a malomkultúrával kapcsolatos programokat visz Kapolcsra, ezen kívül a Művészetek Völgyében további csaknem 50 helyszínen lesznek kiállítások. A vigántpetendi Muharay Színpad a hagyományőrző együttesek fellépéseinek ad otthont, míg az Alexandra Könyvudvar egyaránt színhelye lesz koncerteknek és könyves rendezvényeknek, valamint a Magyar Írószövetség programjainak.

Több mint 14 ezer négyzetméternyi lécből építenek fainstallációkat, például egy óriási, mozgatható csigapavilont a Hello Wood építészeti fesztivál résztvevői.

A völgyprogramban helyet kapott többek között a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a katalán Orquestra Cambra Empordá és a sérült gyermekekből álló Parafónia Zenekar is.

Az idei völgyvendégek a Kelet-Veszprémi Kistérség és a Körös-Sárrét Kistérség lesznek.

A tíznapos fesztivál nyomtatott programfüzete várhatóan július közepén jelenik meg, az érdeklődők addig a www.muveszetekvolgye.hu honlapon találnak részletes információkat a fesztivál rendezvényeiről.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Zeneakadémia, 2021., február 8., koncertfelvétellel mutatjuk
avagy tudósítás az interpretáció és az improvizáció határvidékérő
A Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjéről
Interjú Nánási Henrikkel a főzeneigazgatói székig vezető útról, a karmester szerepéről, pályája kettősségeiről

Más művészeti ágakról

art&design

Derkósok munkái virtuálisan
26 képzőművész pályamunkáit vonultatja fel idén is a Derkovits Gyula ösztöndíj
art&design

"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk"
Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA)
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan
aqb, ProjectSpace – Mátrai Erik: „Ellipszisek”


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés