bezár
 

zene

2011. 06. 28.
A jazzbe oltott R&B királynője Budapesten
Sade koncert november 23-án a Sportarénában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jazzbe oltott R&B királynője Budapesten Helen Folasade Adu, ismertebb nevén Sade, a soul, a jazz és az R&B legnemesebb hagyományait légies popzenébe öntő énekesnő csapatával hazánkba érkezik. Sade november 23-án ad randevút magyar rajongóinak a Budapest Sportarénában.
A nigériai születésű, ám 11 éves kora óta Angliában élő énekesnő először a Pride névre hallgató soul együttesben hallatta a hangját, vokalistaként. Majd Smooth Operator című szóló-produkciója felkeltette a lemezkiadók érdeklődését, s ennek folyományaként Sade 1983-ban leszerződött az Epic Records-hoz, és hamarosan már a legsikeresebb brit popénekesnőként emlegették.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/4TYv2PhG89A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sade zenésztársai közül magával vitte Stuart Matthewmant, Andrew Hale-t és Paul Denmant. Debütáló lemezük 1984-ben jelent meg, Diamond Life címen, mely rendkívüli sikernek örvendett Hollandiában, Németországban, Svájcban és Ausztriában. Az albumot Brit Award díjjal tüntették ki 1985-ben, az LP-ről kimásolt Your Love Is King kislemez pedig Top 10-es dal lett.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/k1ljpLQ1V6Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Bár Sade második nagylemezének, a Promise-nak nem sikerült elérnie a bemutatkozó album sikerét, így is szép eredményeket ért el vele az Egyesült Királyságban valamint az USA-ban.

Az amerikai R&B chartok egyik nagy kedvence volt 1988-ban a harmadik Sade albumról (Stronger Than Pride) single-ként megjelentetett Paradise. A kislemez a diszkókban is kedvvel játszott korong volt.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/C0BLKudnyNo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

1992-ben jelent meg a Love Deluxe című Sade LP, melynek beharangozó kislemeze, a No Ordinary Love 1994-ben elnyerte a "legjobb R&B előadás"-ért járó díjat.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/_WcWHZc8s2I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sade első sláger-válogatását, az 1994-es The Best Of Sade-t követően, 2000-ben érkezett újabb anyag a fátyolos hangú énekesnőtől, Lovers Rock címmel. Az album egy Grammy-díjat és közel 4 millió eladott példányt hozott Sade-nak az Egyesült Államokban. A nagylemezhez kapcsolódó turnét CD-n és DVD-n is megörökítették (Lovers Live).

A legutóbbi Sade album tavaly jelent meg, és a Soldier Of Love címet viseli. Újabb pozitív kritikák, platinalemez-státusz, valamint egy Grammy-díj és egy rendkívül sikeres turné szerepelnek az énekesnő 2010-es és '11-es mérlegén.

Május 3-án egy újabb válogatás-lemezzel örvendeztette meg rajongóit az egzotikus szépségű énekes / szerző. A The Ultimate Collection névre hallgató dupla CD-n helyet kapott Sade összes nagy sikere, valamint négy új track is, köztük a Still In Love With You című Thin Lizzy-feldolgozás.

The Ultimate Collection

Sade, aki legutóbbi turnéján több mint 1 millió rajongó előtt lépett fel világszerte, jelenleg az Egyesült Államokban koncertezik, ahol John Legend kíséri vendégként.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/PB4MXzB-GZ4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Daily Mail által "híresen visszavonult"-nak aposztrofált ikonikus énekesnő novemberben tér vissza néhány koncert erejéig Németország, Lengyelország, Dánia és Magyarország koncertszínpadaira.

Itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy élőben láthassuk az elmúlt 30 év egyik legragyogóbb pop-ékkövét: Sade koncert a Live Nation szervezésében 2011. november 23-án a Budapest Sportarénában!

Jegyvásárlás:

www.livenation.hu/event/229936/sade-tickets

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés