bezár
 

zene

2011. 07. 21.
Új Liszt-CD jelent meg a jubileumi Liszt-év alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Warner Classics kiadásában, a Művészetek Palotája együttműködésével jelent meg a jubileumi Liszt-év referencia CD-je. A felvétel 2011. január 22-én, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Liszt-év hivatalos nyitóhangversenyén készült, amely egyben a Művészetek Palotája "Liszt! Minden tekintetben." című eseménysorozatának első programja is volt.
“A felvételen hallható három Liszt-kompozíció mindössze hat év alatt keletkezett: 1848 és 1854 között. Ez a hat esztendő azonban sorsdöntő volt Liszt zeneszerzői pályáján. E három mű ugyanis szinte pillanatfelvételként rögzíti azt a folyamatot, melynek során a Glanzperiode brilliáns zongora-fantáziáit és improvizációit rögzítő virtuóz pianistából új formai megoldásokkal kísérletező, saját hangját kereső, tudatos szimfonista válik.” (részlet a CD ismertető füzetéből; Kaizinger Rita)
LISZT
LISZT FERENC

Les Préludes
Magyar fantázia
Amit a hegyen hallani

Farkas Gábor, zongora
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kocsis Zoltán


A Les Préludes Liszt méltán legismertebb szimfonikus költeménye, amely ösztönzőjének Alphonse de Lamartine Költői elmélkedések című művét tekinthetjük. A kompozíció zenei alapjául egy eredetileg négytételes férfikari ciklus szolgált. A darabban a szerző az előremutató romantika valamennyi újítását felhasználja. A mű bemutatója 1854-ben volt.

A Magyar fantázia több részből álló egytételes zongoraverseny. Közeli rokonságot mutat a 14. rapszódiával, maga az átdolgozás azonban a 21. magyar rapszódiából készült. A mű bemutatója 1853-ban volt a Nemzeti Színházban, a szólót Liszt tanítványa és majdani veje, Hans von Bülow játszotta, a zenekart Erkel Ferenc dirigálta.

Az Amit a hegyen hallani Liszt első szimfonikus költeménye. Irodalmi forrása Victor Hugo azonos című költeménye volt. A kompozíció egyetlen összefüggő tétel, melynek filozófikus programja az ember és a természet kapcsolata. A weimari ősbemutatót 1857-ben a zeneszerző vezényelte az Udvari Színházban.

Mind a Les Préludes-ből, mind a Magyar fantáziából számos lemezfelvétel készült magyar és külföldi művészek közreműködésével egyaránt. Az Amit a hegyen hallani azonban ritkán játszott és lemezfelvételen még ritkábban rögzített zenemű.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Magyarország egyik leghosszabb múltra visszatekintő zenei együttese. Az általa képviselt magas művészi színvonalnak és az állandóan megújuló repertoárjának köszönhetően a zenekar nemcsak a hazai zenei élet meghatározó szereplője, de nemzetközi fórumokon a világszerte elismert magyar zenekultúra emblematikus követe.

Farkas Gábor az új pianista nemzedék legígéretesebb művészei közé tartozik. Számos zenei verseny győztese, szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt a koncertpódiumok gyakori szereplője. Bemutatkozó lemeze – amelyen Liszt-műveket játszott – szintén a Warner kiadásában jelent meg 2008-ban, jelentős hazai és nemzetközi siker kíséretében. A felvétel elnyerte a Liszt Társaság Lemez Nagydíját.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, érdemes művész, az együttes főzeneigazgatója vezényli.
Kocsis Zoltán vezényelKép forrása: mixonline.hu
Fotó: -a-

A lemezfelvétel a Művészetek Palotája és az mTon együttműködésében született. A hangfelvételt a Művészetek Palotája Stúdió készítette, zenei rendező: Matz László. A rangos helyszín is méltán hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi mércével mérve sikeres kiadvány szülessen.

A kiadvány elkészítését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Promóciós partner: Hungarofest - KLASSZ Zenei Iroda, Liszt 2011

A CD-t Magyarországon az mTon Kft., külföldön pedig a Warner Music terjeszti. A digitális formátumban történő értékesítést szintén a Warner Music végzi. Az mTon Kft. 2010-ben átvette a Warner Music Hungarytől a Warner Music katalógus magyarországi terjesztését. Korábban a Warner korábbi leányvállalata, a WM Hungary gondozásában, magyar művészek közreműködésével számos klasszikus és jazz kiadvány készült, amelyek bekerültek a Warner Classics & Jazz katalógusába. Az mTon Kft. e CD kiadásával folytatja a hagyományt.



nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés