bezár
 

art&design

2011. 10. 03.
Kiállítás Román György munkáiból a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Képzőművészeti Egyetemen megrendezésre kerülő kiállítás a festőművész, író és profi bokszoló Román György (1903-1981) műveiből mutat be válogatást. A festmények mellett grafikák, tanulmányrajzok, álomnaplói, dokumentumfotók, kéziratok, valamint a művészről 1979-ben készült portréfilm adja a kiállítás anyagát.
A művész halálának harmincadik évfordulója nemcsak arra ad alkalmat, hogy az életmű fontos darabjait újra láthassa a nagyközönség. Ez alkalommal Román alkotómódszerének, és inspirációs forrásainak bemutatásával, tematikus rendezésben szeretnénk hangsúlyozni munkáinak társadalomtörténeti vonatkozásait (pl. Népbírósági perek, Tiszaeszlár, Anatómiai lecke, valamint Járvány, Patkányok, Tatárjárás, Nagy légypapír), és azok történelmi dátumoktól elvonatkoztatható érvényességét.

Román György munkáit – akár képzőművészeti, akár irodalmi alkotásairól van szó – "a halaszthatatlan közlendő mindegy-technikája" (Erdély Miklós) jellemzi. Nehéz kategorizálni, sémákba zárni művészetét, melyben gyermekkori betegségének látomásos álmai és a fantáziavilága által meghatározott, naplóiban akkurátusan lejegyzetelt expresszív és víziószerű hangulati elemek keverednek. „Az érzékelésnek, a gondolkodásnak és a felismerésnek olyan intenzitása ez, ami rendkívül szenzibilissé tesz, hangulataimat pedig szélsőségessé fokozza… És persze aggályokat is ültet belém, aggodalmakat, félelmeket, hipochondriát”.

Ifjúkori utazásainak (Berlin, Párizs, Sanghaj) hányattatásai, emlékei, életének traumatikus időszakai később is visszatértek képein. A Magyar Képzőművészeti Egyetem a magánygyűjteményekből válogatott – kevésbé ismert műveket is tartalmazó – anyagból kiindulóan Román szépírói tevékenységének felidézésével mutatja be az életmű komplexitását. A tárlatot Andrási Gábor művészettörténész nyitja meg 2011. október 10-én 18 órakor. Az anyag november 5-ig lesz megtekinthető.

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

Reflexió az azt beszélik az Orczyn kiállításra
Látogatás a budapesti Vasarely Múzeumban
art&design

Avagy a neves borrégió jegyajándéka a kortárs művészetnek

Más művészeti ágakról

gyerek

Megjelent Dániel András 20. Kufli-kötete
gyerek

Gyermekprogramokkal, Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várják az érdeklődőket a Hild-villában
Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés