bezár
 

film

2008. 08. 07.
Francia filmkalózok
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francia filmkalózok A francia mozirajongók legalább annyi filmet töltenek le az internetről, mint amennyire jegyet váltanak a moziban - derül ki az audiovizuális kalózkodás ellen küzdő francia filmipari csoport, az Alpa felméréséből.

prae.hu

Az adatok alapján a franciák májusban több mint 13,5 millió filmet töltöttek le illegálisan az internetről, miközben az országos filmközpont 12,2 millió mozijegy eladását rögzítette az adott hónapban.

A szembeötlő jelenség "veszélybe sodorhatja a film- és audiovizuális ipart" - jelentette ki az Alpa képviselője a Le Figaro című napilapnak. A tanulmány szerint átlagban havi 10 millió kalóz filmletöltés történik az országban, a csúcs tavaly decemberben volt, amikor 16,6 millió illegális filmlehívást számláltak.

A törvénytelenül letöltött filmek 66 százaléka amerikai, 19 százaléka pedig francia termék. A Transformers című fantasyt például 2007 októbere óta 3,7 millió példányban nyúlták le a netről.

A kutatások egyelőre nem mutatják a letöltések filmiparra gyakorolt közvetlen gazdasági hatását, de az biztos, hogy a francia DVD-eladás leszálló ágba került.

Egy tavalyi jelentés szerint a jogvédő szervezetek azt állapították meg, hogy Magyarországon tízből kilenc letöltés illegális, tíz DVD-ből hét nem eredeti. Az okozott kár forintban százmilliárdos nagyságrendű.

A PRAE.HU háttére, múltra, és jogi helyzetre kitérő elemzése az illegális letöltésekről itt olvasható.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés