bezár
 

art&design

2012. 02. 08.
Gyűjtés egy dél-felvidéki kastély felújításáért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szlovákiában gyűjtést szervez a Mentsük meg a kastélyt Abaszéplakon nonprofit szervezet, mely az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 című projektum egyik kiemelt beruházásának számító kastélyfelújítás öt százalékos önrészének előteremtéséhez szeretné hozzájárulni.
A Kassához tartozó Abaszéplak (Krásna) városrészben található kastély felújításához szükséges önrész mintegy 90 ezer euró (26 millió forint), az összköltség pedig meghaladja az 1,9 millió eurót.

Az önrész adományokból történő összegyűjtésére egy évet szán a kastély megmentéséért tevékenykedő szervezet. Február 13-án helyezik ki a pénzgyűjtő urnákat a városrész önkormányzati hivatalában és a római katolikus templomban, valamint Kassa belvárosában is terveznek gyűjtést.
A helyi önkormányzat két tagja már hozzájárult az önrészhez azzal, hogy a képviselői fizetésüket felajánlották a közcélra.

A műemlékként nyilvántartott barokk-klasszicista Zichy-kastély a 18. században épült. A nyolcvanas években kultúrházzá akarták alakítani, el is kezdték a munkát, ám a pénz elfogyott és 1989 óta csak pusztul az épület. Ezt a helyzetet próbálja megoldani a 2006-ban létrejött nonprofit szervezet, melynek igazgatója Marek Kazimír, aki korábban Abaszéplak polgármestere volt.

A tervek szerint kulturális célokra használnánk a kastélyt. Egyebek mellett múzeum, könyvtár, kiállítóterem, klubhelyiség nyílik majd benne.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés