bezár
 

építészet

2012. 03. 26.
15 év a városfejlesztésért, urbanisztikáért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
15 éves a Városfejlesztés Zrt. A hazai városfejlesztés piacvezető cége megalakulása óta élen jár a közszféra és a magánszféra strukturált együttműködésén alapuló városfejlesztési eszköztár magyarországi meghonosításában és alkalmazásában, a városfejlesztési akciók tervezése és megvalósítása, valamint a városfejlesztő társaságok működtetése szempontjából meghatározó jogi, finanszírozási, számviteli és adózási megoldások kialakításában.
"A városfejlesztést a helyi közösség akaratát képviselő közszférának kell irányítania és ellenőriznie, de úgy hogy a megfelelő pontokon a megvalósítás stafétabotját a magánszféra építési vállalkozóinak és ingatlanfejlesztőinek adja át" – fogalmaz Bajnai László vezérigazgató.

Az építési és ingatlanfejlesztő vállalkozások piackonform támogatásának egyik leghatékonyabb eszköze a szakszerű városfejlesztés -- ez az egyik legfontosabb üzenete Bajnai László Városfejlesztés (2007) című szakkönyvének, amely az elmúlt években kiadott egyetlen hiteles műnek számít ebben a témában. A Scolar kiadónál megjelent kötet mondanivalóját különösen aktuálissá tették az azóta bekövetkezett globális pénzügyi válság ismertté vált okai és a következtében kialakult gazdasági válság hazai építőipart sújtó következményei.

Olyan fejlesztések és rehabilitációs programok fűződnek a Városfejlesztés Zrt-hez, amelyek a rendszerváltozás óta gyökeresen megújították és átalakították városi szövetet: a Városfejlesztés Zrt -- egyebek mellett -- ott hagyta névjegyét a középső-ferencvárosi városrehabilitáción, Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen, Győrben, Pécsett, Balassagyarmaton és Üllőn.

A Városfejlesztés Zrt a kezdetektől fogva az építészeti örökség integrált védelmét szorgalmazza, és európai szemmértékkel közelít az urbanisztikai kérdésekhez. Ennek a felfogásnak a jegyében dolgoznak majdnem egy évtizede Szécsényben, és így foglalkoznak Nagykanizsa történelmi belvárosának rehabilitációs munkálataival is.

"A városfejlesztés tárgya az épületek és az általuk létrehozott épített terek által alkotott városi szövet átalakítása annak érdekében, hogy a város egy olyan új vagy megújított darabja jöjjön létre, ahol jó – vagy a korábbinál jobb – élni" – teszi hozzá Bajnai László. A cég szakértői együttműködést alakított ki a budapesti Francia Intézettel, valamint az urbanisztika európai Harvardjával, a párizsi Sciences Po-val, hogy az Európában mértékadó francia városfejlesztés vívmányai beépüljenek a hazai urbanisztikai gyakorlatba. A Városfejlesztés Zrt szakemberei ott vannak az európai építészetpolitikai fórumokon, konferenciákat szerveznek, és a jövő szempontjából döntő utánpótlás képzéséből is kiveszik a részüket. 2011. május 19-én Pécs adott otthont – az Európa Kulturális fővarosa, 2010 nagysikerű utórendezvényeként -- a Francia-Magyar Operatív Városfejlesztési Konferenciának, melyet a Városfejlesztés Zrt a budapesti Francia Intézettel, a Sciences Po-val, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karával valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság Baranya és Tolna megyei csoportjával közösen rendezett meg.

Mohai V. Lajos
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Mohai V. Lajos --

Mohai V. Lajos tanulmányai, prózája és versei a PRAE.HU Kiadónál jelennek meg könyv alakban


További írások a rovatból

építészet

Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy
Budapesti kultúrtörténeti séták III. Gellérthegy. Fekete Sas Kiadó, 2017, szerkesztette Saly Noémi
építészet

Építészet, talán ahogy még nem láttuk Építészet, talán ahogy még nem láttuk
Magyar építészet. A szépítő bizottmánytól napjainkig. Kossuth Kiadó, 2017., 343 oldal, 7900 Ft
építészet

Az nem lehet, hogy nincs hozzá közünk Az nem lehet, hogy nincs hozzá közünk
Tettek ideje – Lakhatási mozgalmak a 20. században

Más művészeti ágakról

art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál kurátori tárlatvezetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés