bezár
 

színház

2008. 08. 29.
Rapid drámaíróversenyt rendez a REÖK
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három ország négy drámaírója, négy rendezője és négy színtársulata vesz részt a szegedi Regionális Összművészeti Központban (REÖK) azon a drámaíróversenyen, amelyet az interkulturális párbeszéd jegyében rendeznek meg szeptemberben.

Szkéné színház

A Kovács Gábor Gyűjtemény - Válogatás a magyar festészet remekeiből című tárlat festményei szolgálnak majd múzsaként az írók számára, akiknek mindössze huszonnégy óra áll majd rendelkezésükre, hogy elkészítsék színdarabjaikat. A szervezők sorsolás útján, a verseny reggelén döntik el, hogy egy-egy író melyik termet kapja, és mely festményeket használhatja majd ihletként, hiszen a magyar festészeti remekei - többek között Munkácsy, Rippl-Rónai, Vaszary, Markó Károly és Csontváry művei - jelentik majd számukra az egyetlen segítséget.

Másnap folytatódik a munka, a régiókból meghívott színészek és rendezők szintén sorsolás útján csapatokat alkotnak, és hat-nyolc óra leforgása alatt színre viszik a frissen elkészült drámákat. A rendezők közül Andrei Elek Romániából, Urbán András Vajdaságból, Tóth András Ernő Pécsről, Benkő Imola Orsolya pedig Szegedről vállalta a szokatlan színházi kísérletet. A rendezők a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a pécsi Janus Egyetemi Színház és a Szegedi Focus Műhely színészeivel dolgoznak majd.
A drámaíróverseny végén Solténszky Tibor dramaturg, rendező vezette zsűri választja ki a legjobb művet. A szeptember 10-én kezdődő verseny - melyet a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként szerveznek meg - előzetes regisztráció mellett ingyenesen látogatható.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés