bezár
 

art&design

2012. 05. 07.
Ez nem galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vinkler Zsuzsi Ez nem galéria című kiállítását Frazon Zsófia nyitja meg május 10-én (csütörtökön) 19:00-kor, a szentendrei Folt Kávézóban (Kucsera Ferenc utca 11.).
Ez nem galéria
"Néhány évvel ezelőtt bukkantam rá az első parókát áruló fotóra, ahol a képen látható középkorú hölgy magát fényképezve kínálta eladásra a parókáját és közben rám nézett: ez a tekintet adta a kezdő inspirációt az internetes hirdetések fotóinak és szövegeinek gyűjtéséhez. A kiállításon a leglátogatottabb magyar internetes aukciós portálra feltett privát fotók gyűjteményéből kiinduló néhány mű látható. A fényképek készítését nem a megőrzés vagy az önmegvalósítás motiválta, hanem a tárgyak előnyösnek vagy látványosnak vélt bemutatása és eladása.

Az internetes hirdetés műfaja, az internetes hirdetési fotó készítése nálunk csak néhány éve lett népszerű, így egyelőre híján van bármiféle ábrázolási protokollnak vagy vizuális hagyománynak. A lakossági hirdetők képi illusztrációi sajátos képi megoldásokat eredményeznek, amelyből a tárgyfotók esetén sajátos tárgyfogalmaik, a saját testüket is felhasználó képek esetén pedig nem-szándékos zsigeri önreprezentációk olvashatók ki.

Ez az amatőr vizuális képi nyelv minden esetben konkrétan és egyértelműen fogalmaz, sok olyan dolog olvasható ki belőle, amit a fényképkészítő nem akart elmondani, illetve aminek legtöbbször valószínűleg nincs is tudatában.

A cím egyaránt vonatkozik a képek lelőhelyére és magára a kiállítóhelyre: galériából galériába kerültek a fotók úgy, hogy valójában egyik sem az – internetes árusok galérájából egy kiállítótérként is funkcionáló kávézóba, egy virtuálisból egy valóságos eladási és közösségi térbe. Így a kontextusváltás, az áthelyezés – egy hivatalos kiállítótérben való megjelenéssel szemben – egy másképpen kódolható helyzetet teremt."
Vinkler Zsuzsi
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról
art&design

Hölgymenyét Hölgymenyét
Interjú Verebics Kati festővel
art&design

A magasugrás veszélyei A magasugrás veszélyei
Kritika a Standby szabadtéri kiállításról
art&design

Geometrizált humanizmus Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről

Más művészeti ágakról

zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem
Steve Lightfoot: Ne higgy a szemének!


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés