bezár
 

zene

2012. 08. 24.
2 milliárdos kulturális központ épül Békéscsabán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint hatezer négyzetméteren új kulturális központ épül Békéscsabán, az épületkomplexum a tervek szerint 2013-ban, a magyar kultúra hetében nyílik meg - nyilatkozta Vantara Gyula (Fidesz), Békéscsaba polgármestere az MTI-nek.
Vantara Gyula elmondta: a beruházási programmal az önkormányzat sikeresen pályázott a Társadalmi Integrációs Operatív Program (TIOP) pénzügyi keretére, a projekt 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, 260 millió forint önkormányzati forrással kiegészítve. 

    A polgármester a többfunkciós kulturális központ szerepéről szólva kiemelte: a lebontott régi ifjúsági ház helyén épül fel az intézmény, amely Békéscsaba és Békés megye új kulturális központja lesz. Megfelel a huszonegyedik század elvárásainak, alkalmas lesz országos jelentőségű előadások, koncertek és kiállítások befogadására. Vantara Gyula kiemelte: a "Csabagyöngyének" nevezett intézmény lesz Békéscsaba kulturális intézményeinek szervező és szellemi központja.

    Az épület belső terei változtatható mobil térszerkezeti elemekből állnak majd. Kialakítanak egy több mint négyszáz fő befogadására alkalmas hangverseny- és előadótermet modern színpadtechnikával, egy hatszáz négyzetméter alapterületű, galériával rendelkező több funkciós nagytermet, és egy 340 négyzetméteres kiállítótermet.

    A projekt részeként megtörtént az Élővíz-csatorna belvárosi szakaszának rehabilitációja, a kulturális központ épülete előtt a csatornát kiszélesítik, alkalmas lesz séta- és kishajók fogadására - tette hozzá Vantara Gula. 

    A polgármester hangsúlyozta: a neves szőlőnemesítő, Stark Adolf tiszteletére Csabagyöngyének elnevezett kulturális központ a most felújítás alatt álló belváros méltó épülete lesz, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Mihály Emlékház szomszédságában közvetlen kapcsolatban lesz a megújuló főtérrel.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók Béla halálának 75. évfordulójára
Bartók összes hegedűs kamaraműve/1
Énekesek, akik legendássá tették a rock’n’rollt

Más művészeti ágakról

Pálfi György filmrendezővel a filmkészítés kollektív alkotói mechanizmusairól, fordulatokról, szenvedélyről és rendszeren kívüliségről
art&design

Letnji bioskop Letnji bioskop
A magyar performansz története 1966–2018 (9): Szerbiai magyar performansz: Nyári Mozi (1988-89)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés