bezár
 

film

2012. 09. 03.
BuSho-mustra fel!
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált jövő héten a Vörösmartyban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 8. BuSho filmfesztivál "Apokalipszis must!" szlogenjével talán arra hajaz, hogy a szeptember 4. és 9. között vetítendő alkotásokkal olyan dömpinget zúdít a nézők fejére, amivel minden rövidfilmes kívánságot teljesíthet, még mielőtt bekövetkezne az esetleges világvége. Budapesten kívül hat különböző városban vetítik majd a versenyfilmeket, a javarészt német francia, brit és spanyol produkciókat.
A számok szinte megkerülhetetlenek az idei BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon: 80 ország 86 alkotása száll ringbe a versenyprogram keretében, hogy a 7 kategória- és 3 fődíj valamelyikét elnyerjék. Az idén nyolc éves fesztivál filmes dömpingjét csak fokozzák a szervezők: ismét van panoráma/információs szekció is, melybe a versenyből kimaradt, de ettől függetlenül a bemutatkozásra érdemes produkciókat sorolták. A négy tagból álló szakmai előzsűrinek (Dér Asia - szabadúszó videós, Orosz Annaida – fesztivál kurátor, Mag István - rendező asszisztens, Rimóczi László – forgatókönyvíró és Patrovits Tamás – animátor) volt is dolga elég: ha non-stop nézték volna a nevezett 1844 alkotást, akkor két hétnél is tovább tartott volna az alvásmentes időszak.

Természetesen nem ilyen zaklatott tempóban hajtották végre a zsűri-erőpróbának is nevezhető tettet: így két hónap alatt született meg a döntés, hogy a kísérleti film kategóriában 12, az animációsban 20, a fikciós kategóriában pedig 54 alkotás indulhat.1844 filmből 86 filmet választott ki az előzsűriAz ő munkájukat a szeptember 4-től 9-ig tartó fesztivál ideje alatt a nemzetközi zsűri munkája követi. Vezér Éva - a Filmunió volt vezetője, Nicky Gogan - dublini filmes, producer és programigazgató, Zoran Šmid - médiaoktató valamint a zsűri egyetlen állandó tagja, és Wolfgang Leis, marketing szakember idén az Országos Diákzsűri közreműködése nélkül fogja meghozni a döntést, hogy kik érdemlik meg a BuSho-díjakat, és a Budapest Film Academy művészetek iránt érdeklődő fiataloknak szánt ösztöndíját.  

A javarészt svéd, német, olasz, amerikai, brit, francia és spanyol versenyfilmek mellett, a tavalyi BuSho legjobbjait, az összes magyar pályázó alkotásait, az Európai Film Akadémia rövidfilmes jelöltjeit és a júniusban elhunyt animációs rendező, Varga Csaba legsikeresebb produkcióit is levetítik majd. Till Attila Csicska című alkotását is vetítik majdA fesztivált idén már 7 városban rendezik meg, s ezek közül négy határon túli. Budapest mellett a vidékiek közül a szolnoki Tiszap’Art mozi és a soproni Elit szolgál a rendezvény helyszínéül. Az országon kívül pedig Magyarkanizsa, Ungvár, Nagyvárad és Érsekújvár osztozik majd a rövidfilmes élményen.

A fővárosi helyszín, hogy az egymást követő shotok ne legyenek túl tömények, gondoskodik néhány lazító illetve szakmai jellegű programról is. Az előbbi kategóriába a Trafik klubban minden este 10-től kezdődő koncertek, és a Kinizsi kollégiumban dübörgő Kultúrdiszkó tartozik. A BuSho szakmai színvonalát pedig workshopok, a partnerfesztiválok filmjei, kiállítások, és fénytechnikai bemutató hivatottak emelni.

Az idei BuSho filmes, világvéggel kacérkodó must(rá)ja tehát egészen mámorítónak ígérkezik a rövidek szerelmeseinek.

 

nyomtat

Szerzők

-- Csatlós Hanna --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés