bezár
 

zene

2008. 09. 17.
Ősi tüzek gyúlnak az őszi éjben...
...pagan hordák portyáznak a magyar hadszíntéren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamarosan különleges koncertnek lehetnek fültanú a gitárzúzdák rajongói. Évtizedünk egyik szubkulturális sikerágazata, a népi metál vezető zenekarai látogatnak kis hazánkba a Heidenfest keretében. „Ősi tüzek gyúlnak az őszi éjben, pagan hordák portyáznak a magyar hadszíntéren.” – hirdeti a koncertplakát.
Magyar pogányoktól, véres kardoktól tehát nem kell tartanunk, csupán finn (Catamentia, Finntroll), ír (Primordial), svéd (Manegarm), német (Equilibrium) és svájci (Eluveitie) hordák érkeznek hozzánk a régiók Európájának jegyében.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/yGywo81G6lk&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/yGywo81G6lk&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

A finn főzenekar, a Finntroll a hagyományőrzés lakodalmas heje-hujáját képviseli. A második legnagyobb fellépő az ír Primordial azonban nem csak a lábakat mozgatja meg. Karcosabb muzsikájuk földalattibb a főzenekarénál. Komolyabban veszik magukat és ezért komolyabban vehetőek. Remélhetőleg nem válnak ettől nevetségessé: a multikulturalizmus, a büszke sokféleség és a tisztelet kultúrájának főpróbája ez. Reméljük, ők is így gondolják. Természetesen a torzított gitárok, a beat hangszerelés elmaradhatatlan alapzata az ősi szellemiség megidézésének. A különböző kulturális hatások szórakoztató módon érvénytelenítik, oltják ki egymás.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GHvuXdhnieA&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GHvuXdhnieA&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Korunk népvándorlása már nem az a népvándorlás, e hordák már megtelepedtek: az ünnepély merő esztétikum. Átengedhetjük magunkat a zene sodrásának, a sámánisztikus eksztázisnak vagy tisztes távolból, de egy cseppet sem fölényesen nézegetve őket eldönthetjük majd: a migrációs hontalanság magányában fogant blues gyökereiből táplálkozó rockzenének a pogány metál hiteles variánsa-e XXI. sz. Európájában.

Heidenfest 2008

Fellépők: Catamenia, Eluveitie, Equilibrium, Finntroll, Manegarm, Primordial,

Helyszín: Pecsa (Budapest)

Időpont: November 16. Vasárnap este
nyomtat

Szerzők

-- Mardekár Malazár --


További írások a rovatból

Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés