bezár
 

zene

2012. 09. 05.
Művészek és művészetek találkozása
L1dancefest partnerreggeli - 2012. 09. 05.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre az L1 Független Művészek Közhasznú Egyesülete által létrehozott fesztivál, az L1dancefest. A szeptember 19-23. között látogatható programok idén kissé átalakulnak. Az esemény Ring the Bell elnevezésű sajtótájékoztatóját egy marhakolomp hangja nyitotta meg.
Ladjánszki Márta, az L1 Egyesület művészeti vezetője elmondta, hogy idén a fesztivál sokkal nyitottabbá válik, hiszen nemcsak az L1 tagjainak munkáit tekinthetjük meg, hanem vendégprodukciókra is számíthatunk a rendezvényen.

Már maga az egyesület is igen nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt évben, hiszen az új tagok belépésének köszönhetően magába fogadta a társművészeteket is, így már nemcsak a táncra, hanem a vizuális művészetekre és a zenére is koncentrál.

Másrészt az L1 és a fesztivál nemcsak más művészeti ágak felé nyitott, hanem a nemzetköziség felé is, így nagyon sok meghívott külföldi produkció mutatkozik be ebben az évben a fesztivál alatt. Ez a DNA programnak is köszönhető, ami lehetővé teszi az alkotók számára a határokon túli bemutatkozást, az idegen országban való szereplést.



Idén tehát egy olyan nemzetközi fesztiválra kell számítanunk, ahol a művészek találkozhatnak egymással és a közönséggel, közöttük kibontakozhat egy szakmai és kevésbé szakmai kommunikáció, így megismerhetik egymás munkáit, vagy jobban megérthetik az adott alkotást.

Ladjánszki Mártáék ennek fontosságára akkor figyeltek fel, mikor utazásaik során az egyes tánc platformokon azt látták, hogy igenis szükség van arra, hogy létrejöjjön és irányítva legyen a művész és művész, valamint az alkotó és befogadó közötti kommunikáció. Ennek keretében az L1dancefesten belül kerül megrendezésre a DANCE SCRIPT, ami éppen ezeket a kommunikációs csatornákat kívánja megnyitni.

E belterjes esemény ötletgazdája Ádám Andrea, az L1 program-koordinátora volt, aki felfigyelt arra, hogy a tavalyi fesztiválon milyen nagy érdeklődéssel kísérték az előadások utáni vitabeszélgetéseket. Ennek alapján idén a DANCE SCRIPT, egy igazi tánckritikai laboratórium nyílik meg, ahol irányított szakmai beszélgetések, viták fogják segíteni a megértést és megnyitják az egyes országok művészei közötti hidakat.



A DANCE SCRIPT az NKA támogatása által jöhetett létre és a Magyar Táncművészeti Főiskolán kívül 4 partnerintézményt is magába fogadott: Szlovákiából a Záhrada, Csehországból az Alfred de Dvore Intézet, Lengyelországból az Art Station Foundation és Horvátországból a Tala képviselteti magát.

Ezekből az intézményekből szakértőket kértek fel, akik workshopokat fognak tartani az érdeklődők számára. Másrészt pályázatok útján 11 szakmai személyt, tánckritikusokat, táncosokat, dramaturgokat, zenészeket is meginvitáltak, akik részt vesznek az egyes beszélgetéseken.

Maga a DANCE SCRIPT 3 modulból fog felépülni: ott lesznek a szakmai workshopok, az előadások utáni beszélgetések, és létrejön egy online kommunikációs platform is, egy blog, ahol a napi szinten frissülő bejegyzéseket azonnal lehet véleményezni.



A fesztivál alatt három kiemelt workshopon lehet résztvenni. Az amerikai-cseh Joe Alegado szeptember 19-én egy Limón-alapú modern tánctréninget tart, ahol a hangsúly a testkoordináció folyamatára, a csontfelépítésünk feltérképezésére és a légzés tudatosságára helyeződik.

Az angol Me and the Machine Make me move elnevezésű produkciója szeptember 22-én kerül megrendezésre. Ez egy vizuális workshop lesz, ahol a befogadó egy speciális szemüveget visel, és így egy térben lehetővé válik számára, hogy kiterjesztett, hibrid és mesterséges valóságokkal találkozzon.

E tréningen a fő szerepet a tánc, a koreográfia, a film, valamint a zene képezi. A német Maik Riebort rendezése alatt jön létre a Játszótér projekt, ami egy improvizációs tréninget foglal magába. A workshop Manfred Egon mondatára épül, mely szerint: "A játék a természet velejárója, amely kezdetektől befolyásolta a világ alakulását, az anyag elrendeződését, annak élő struktúrákba való szerveződését csakúgy, mint az ember társas viselkedését."



Az idei évben az 5 napos fesztivál alatt több mint 10 előadáson, beszélgetésen és workshopon vehetünk részt. Betekinthetünk a különböző nemzetek kortárs kultúrájába, hiszen chilei, cseh, dán, francia, holland, japán, lengyel, angol, német, svájci, svéd és amerikai produkciók, performanszok, zenés darabok kerülnek bemutatásra.

Az előadások helyszínéül a Bakelit M.A.C., a Mu Színház, a Nemzeti Táncszínház, a Trafó Stúdió, a Krétakör Bázis és a Magyar Táncművészeti Főiskola szolgál.

A fesztivál alatt különböző képzőművészek tárlatait is megtekinthetjük: a MU színházban Pásti Nóra állít ki, illetve ezen a helyen kerül megrendezésre a MAMŰ tagok mozgóképes alkotásaiból rendezett kiállítás is.
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés