bezár
 

zene

2008. 09. 24.
Novemberben Szegedre költözik az operavilág
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A november 3. és 17. között a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezendő Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntője kihagyhatatlan esemény az igényes zene kedvelőinek és az operarajongóknak egyaránt. Öt ország meghatározó operaháza mutatja be előadásait.
Sajtótájékoztató keretében informálta a nagy számú érdeklődőt az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízóval igazgatója, Havas Ágnes, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Bátyai Edina, Horváth Zsolt. a Pannon Filharmonikusok igazgatója (zeneszakmai partnere és rezidens zenekara) és Dr. Solymos László, Szeged város alpolgármestere, valamint Alföldi Róbert és Balázs Zoltán rendezők és a MÁV-START ZRt. illetve a Zsolnay Porcelánmanufaktúra képviselője.

Az egy éven át tartó, több fordulós verseny alatt több száz jelentkező közül kiválasztott énekesek (köztük két magyar fiatal) és meghatározó hazai (Alföldi Róbert, Balázs Zoltán, Telihay Péter) és német rendezők mérik össze tudásukat és tehetségüket Szegeden. A magyar kezdeményezésű, nem mindennapi vállalkozás értékét növeli, hogy az egész Európában hallatlan népszerű Mezzo Televízió a
döntő minden előadását közvetíti.

Dr. Solymos László a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az operaverseny
döntőjét tekinti az elmúlt évtizedek legnagyobb kulturáli vállalkozásának
és a város büszkén támogatja az eseményt.

Bátyai Edina a New York-i premier kapcsán megjegyezte, hogy személyesen győződött meg arról, hogy hatalmas tehetségeket sikerült felfedezni az operaversenynek és nagyszerű előadások születtek. A két fődíjas lehetőséget kap egy önálló, válogatásokból álló műsor létrehozására, melyet a Mezzo Televízió főműsoridőben sugároz. Ezt az estet a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében, közönség előtt rögzítik 2009. augusztus 21-én.

Horváth Zsolt szerint az elmúlt két évtized legjelentősebb operát érintő
innovációja az operaverseny, mely reményei szerint nemzetközi szinten fogja megváltoztatni az operajátszást és az operát hallgató közönség attitűdjét.

Havas Ágnes ismertette a zsűri összetételét és a zsűrizés szabályait.
Bejelentette, hogy a zsűri elnöke a világhírű orosz rendezőlegenda Anatolij Alekszandrovics Vasziljev lesz. A három tagú "felsőházi zsűri" tagja továbbá Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője és Philip de la Croix, a Mezzo TV igazgatója. Az úgynevezett alsóházban három operaigazgató, Michael Capasso (Dicapo Opera - New York), Jerzy Snakowsky (Balti Opera - Gdańsk), Alain Surrans (Rennes-i Opera) foglal majd helyet. A döntő gáláján átadásra kerülő díjak Czakó Zsolt alkotásai.

Alföldi Róbert számolt be New York-i rendezéséről, melyet többek között a New York Times is méltatott. A Salemi boszorkányok szeptember 11-i
bemutatójára mindössze két és fél hetet készülhettek. A rendező szerint
azonban nem kellett senkivel sem hadakoznia a produkció előtt, nem kellett heteket azzal tölteni, hogy megszerezzék a bizalmat, mindenki a jó előadásra koncentrált, az énekesek pedig maximálisan felkészültek a próbákra. Így a honi hat-nyolc hét gyakorlatilag megfelelt a kinti két és fél hétnek.

Mindent összevetve kitűnő körülményeket teremtett a Dicapo. A
sajtóvisszhangok pedig pozitívak, dicsérőek.

Balázs Zoltán a rennes-i produkcióra készülve kiemelte, hogy egy "megaopera" vár rá is. Skót helyszínen játszódó történetből német író írt darabot, melyet francia zeneszerző dolgozott operává, amit a Balázs Zoltán-féle feldolgozásban japán jelmezekben és díszletek között fognak előadni.

Hock Tibor a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kereskedelmi igazgatója
hangsúlyozta, hogy az eosin technikával kivitelezett díjak azt a misztikumot és kulturális értéket fogják szimbolizálni, amit a döntőn látható előadások.

Dr. Sági Zoltán a MÁV-START ZRt. kommunikációs igazgatója arról számolt be, hogy a Személyszállító Vasúttársaság 20%-os menettérti kedvezményt biztosít az operafesztiválra vonattal utazóknak, illetve a külföldi művészek Ferihegy állomásról vasúton utaznak majd a novemberi szegedi döntő helyszínére.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.
Interjú Ittzés Gergely nemzetközi hírű fuvolaművésszel a siker titkairól, improvizációról és kompozícióról, általában véve zenéről
Edin Karamazov lantestje a Zeneakadémián
Interjú Baráth Emőke énekművésszel a hazai és a külföldi éneklés hatásmechanizmusáról, koncerttermekről és operaszínpadokról, valamint marketinglehetőségekről

Más művészeti ágakról

irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019
art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről
A Szépírók XV. Fesztiváljának második napja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés