bezár
 

art&design

2012. 11. 16.
Konferencia a múzeumok jövőjéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az újításról, az iskolák és a turizmus felé való nyitottságról, a múzeumpedagógia fontosságáról esett szó pénteken a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület szakmai konferenciáján, amelyet A határok feszegetése címmel Pakson rendeztek meg hazai intézményvezetők részvételével.

A kétnapos tanácskozást záró kerekasztal-beszélgetésen Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója annak a véleményének adott hangot, hogy a múzeumi szakmában ma már nyilvánvaló és elfogadott, ha egy múzeum látogatóbarát, a döntéshozók körében viszont nem annyira.
   
Ötven év múlva is megmarad annak a varázsa, hogy a múzeumok tárgyakon keresztül érzékeltetik az univerzumot - vélekedett. Csorba László szerint a múzeum és az iskola összenövése elkerülhetetlen; a múzeumok ma még illusztrálják a történelemoktatást, a jövőben az iskolák jönnek a múzeumokba.
   
A nemzeti múzeum főigazgatója megjegyezte, hogy a társadalom elöregedésével meg fognak jelenni az aktív nyugdíjasok, akiknek magasabb igényük van a kultúra iránt, mint a korábbi idősebb generációknak.
   
Földiák András, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke olyan intézményei finanszírozást sürgetett, amely segíti a határok feszegetését, az innovációt, mert - mint mondta - a jelenlegi nem ilyen. 
   
Havasi Bálint, a keszthelyi Balaton Múzeum igazgatója az általa vezetett intézmény gyakorlatát bemutatva elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a múzeumpedagógus a tantestület része legyen egyes iskolákban. Foglalkozásaikkal már a környék szállodáiból is vonzanak családokat a Balaton Múzeumba.
    
A tanácskozás megerősítette, hogy múzeumoknak a tudományos gyűjteményeken alapuló tevékenysége kiterjed a múzeumpedagógia, a kiállítások bemutatása, felnőttképzés területére - összegezte a konferencia tapasztalatait az MTI-nek Deme Péter, a társaság elnöke.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Letnji bioskop Letnji bioskop
A magyar performansz története 1966–2018 (9): Szerbiai magyar performansz: Nyári Mozi (1988-89)
art&design

Ataraxia Ataraxia
A magyar performansz története 1966–2018 (8): Szerbiai magyar performansz: Kugla (1987), Aphasia Teátrum (1988–91)
art&design

Vágyálmok és pogány életörömök Vágyálmok és pogány életörömök
Nimfa-mánia. Szinyei Merse Pál mitologikus festményei
art&design

Technológia és könyvek összefonódása Technológia és könyvek összefonódása
Mézes Tünde „On the first page” című egyéni kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés