bezár
 

zene

2008. 10. 10.
Kafka és a keleti bölcsesség a Trafóban
Nagy József koreográfiája a hétvégén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kortárs koreográfia Franz Kafkája, Nagy József Szelevényi Ákossal, a Dél-alföldi szaxonfonegyüttes vezetőjével adja elő keleti filozófiák ihlette darabját a Trafóban. Groteszk mozdulatsorok a zen buddhizmus paradoxonjaival és Dresch Mihályos, balkáni dallamokkal ötvöződnek a hétvégén.

Nagy József idei darabját Orléans-ban mutatták be először. A kínai filozófiából, a taoista és konfucionista vallás egyik alapkövének számító, és az univerzum örök törvényeit leíró Ji King, azaz Változások könyvéből merít ihletet. A koreográfia szerkezetében támaszkodik a kínai jóskönyvre, a jin és jang elemek hatvannégy konstellációjában ragadja meg a világegyetem struktúráját struktúráját.  Nagy József szemében a világ összes eleme, élő és élettelen egyaránt egy-egy csomó a sors szövetén. Minden és mindenki tevékeny szereplője az univerzumnak, hiszen már puszta létezése – szándéktül függetlenül- hatalmat gyakorol szűkebb és tágabb környezetére, önmaga és mások életére.

Az előadás megszületésével a koreográfus közelebb kerülhetett ars poeticájához, miszerint koreográfia és zene egyszerre, egymással kölcsönhatásban jöjjön létre.

Nagy József 1957-ben született a délvidéki Magyarkanizsán, de több mint húsz éve Franciaországban él. Itt hozta létre 1986-ban saját társulatát, a Jel Színházat.  Első előadásával (1987, Pekingi kacsa) berobbant a francia kulturális életbe, és Nagy József rövid idő alatt nemzetközi hírű koreográfussá vált. A művész 1995 óta az orléans-i koreográfiai központ igazgatója és rengeteg szakmai elismerést tudhat maga mögött. 2006-ban az avignoni előadóművészeti fesztivál igazgatójává és egyben díszvendégévé választották, ahol - a külön erre az alkalomra készült - Asobu című előadása hatalmas sikert aratott.

nadj

Darabjaiban rendszeresen használ népi és jazz elemekből építkező élő zenei kíséretet a legelismertebb magyar és külföldi zenészek segítségével. Egyaránt merít ihletet Kelet (pl. a japán butoh) és Nyugat (kontakt tánc, új cirkusz) művészeti hagyományaiból. Előadásai a tánc, a színház, a cirkusz, a pantomim és a bábszínház határvonalán mozognak.

Legutóbb 2007 októberében láthattuk a Trafóban Nadj Josef darabját. Éden című koreográfiája, az Apocrif Codex trilógia második része volt.

Bővebb információ erre a linkre kattintva érhető el.

Előadások:
2008.10.10 20:00
2008.10.11 20:00
2008.10.12 20:00


Helyszín: 1094 Budapest Liliom u. 41. - Telefon: (+36-1) 456-2040 - Nyitva: H-P: 14-20h, Szo-V:17-20h

nyomtat

Szerzők

-- Mardekár Malazár --


Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés