bezár
 

építészet

2008. 10. 10.
Konferencia a szociális lakhatási programokról
2008. október 6.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konferencia a szociális lakhatási programokról A világ minden tájáról érkeztek lakás- és otthonteremtési szakértők az ENSZ Habitat Világnapján, október 6-án Budapesten megtartott Szociális Lakhatási Konferenciára. A konferencia szervezőinek célja a közép-kelet európai térség legújabb szociális lakhatási programjainak feltérképezése volt.
„A szociális bérlakás-rendszerek lehetőségei Közép- és Kelet-Európában” című konferencián kutatók, lakhatási szakértők és szakpolitikusok vitatták meg a korábbi szocialista országok szociális bérlakás szektoraival kapcsolatos adatokat, trendeket és a mindennapi gyakorlatból vett tapasztalatokat.

„Azt várjuk a konferenciától, hogy a térségben megtalálható szociális bérlakás programokkal kapcsolatos elméleti megállapítások és gyakorlati tapasztalatok alapján jobban megértsük, milyen esélyek vannak arra, hogy a térség országai sikeres szociális lakáspolitikát folytathassanak” – mondta HEGEDÜS JÓZSEF, a budapesti Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója.

A Városkutatás Kft. az Európa Tanáccsal együttműködésben szervezte a konferenciát, amelynek fő támogatói az Önkormányzati Minisztérium, a Habitat for Humanity, illetve a Holcim Hungária Otthon Alapítvány, további támogatók pedig a CECODHAS, az ENHR és a FEANTSA. A rendezvény az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága égisze alatt került megrendezésre.

Különös aktualitást adott a konferenciának, hogy idén október 6-ára esett az ENSZ Habitat Világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a lakókörülményekkel kapcsolatos problémákra, illetve emlékeztesse a világ vezetőit az emberhez méltó életkörülmények fontosságára. A szociális lakhatás a térségben a kilencvenes években lejátszódott politikai és gazdasági változások, a nagy jövedelmi különbségek megjelenése óta akut problémát jelent.

A térségben visszaszorult az állami szerepvállalás a lakásszektorban, ami a lakhatási támogatások megkurtításával, az állami tulajdonú bérlakások tömeges privatizációjával, illetve az állami lakásépítés megszűnésével járt.

A megfelelő minőségű és mennyiségű lakóhelyek megteremtése bizonytalanná vált a térség elesett, alacsony jövedelmű, vagy sok esetben akár átlagos jövedelmű háztartásai számára is. Az elmúlt nyolc évben ugyanakkor a szociális lakhatási programok „reneszánszának” lehettünk tanúi, és a téma ismét felkerült a térség országainak politikai napirendjére.

Magyarországon a rendszerváltás óta a lakásállomány 24%-áról 3%-ra csökkent a szociális bérlakások aránya. Míg a hivatalos önkormányzati nyilvántartásokban több tízezer szociális bérlakás-igénylő szerepel, a Városkutatás Kft. szakértőinek becslése szerint Magyarországon a mai lakásállomány legalább 8-10%-ának megfelelő szociális bérlakásra lenne szükség. Ugyanakkor évente mindössze egy-kétezer szociális bérlakás válik elérhetővé – főleg a már meglévő lakásállomány megürülésével.

A konferencián több mint ötven szakértő (kutatók, önkormányzati szakemberek, civil szervezetek munkatársai) vett részt, hogy olyan témákat vitasson meg, mint a nemzeti lakásépítési stratégiák, a bérlakás-programok, illetve a szociális lakások kérdésköre. A sajtótájékoztatón felszólalt RON TERWILLINGER, a Habitat for Humanity International nemzetközi igazgatótanácsának elnöke, HEGEDÜS JÓZSEF, a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója, KARL-FRIEDRICH BOPP, az Európa Tanács Szociális Jogok Divíziójának vezetője és MÁRTA IRÉN, a Holcim Hungária Zrt. Kommunikációs igazgatója.

Ajánlatunk: szociális lakásprogram Chilében!

fotó: Ofis szociális bérlakása. Izola, Szlovénia
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés