bezár
 

zene

2013. 06. 14.
The Broadway Songbook
Malek Andrea és a Trio Midnight koncertje 2013. június 18-án 19.30, Duna Palota, Színházterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
The Broadway Songbook – ez a címe annak a koncertnek, amelyen Oláh Kálmán zongorista-zeneszerző a Trio Midnight két másik kitűnő zenészével, Balázs Elemér dobossal és Egri János nagybőgőssel játszik. Az est sztárvendége: Malek Andrea.
Malek Andrea és a Trio Midnight több ízben nagy sikert aratott közös fellépéseiken, illetve Oláh Kálmán hangszerelőként is dolgozott Malek Andreával, például a Five Seasons Jazz formáció Meenting Point című lemezén. Legutóbbi közös projektjükben Oláh Kálmán Michel Legrand slágereit dolgozta fel, amelyek olyan filmekből valók, mint a Yentl, a Cheerbourg-i esernyők, az Egy nyáron át, a Thomas Crown affair. A június 18-i koncerten például Leonard Bernstein, George Gerschwin, Cole Porter híres melódiái csendülnek fel a Duna Palota színháztermében.

Malek Andrea  ARTISJUS-, Emerton– és Thália-díjas színművész számtalan főszerepet játszott hazai és nemzetközi színpadokon (Evita, Nyomorultak, Sakk, Muzsika hangja, Chicago, Wake Up!, Elisabeth, Camelot, Macskák, Jézus Krisztus Szupersztár, A dzsungel könyve).
A híres zenészcsalád gyermeke a színház mellett sosem szakadt el a jazz zenétől, amiben felnőtt. Sokszínűségére jellemző, hogy zenei palettáján a latin, a jazz, a world, a pop, a sanzon és a musical is megtalálható. A Színművészeti Egyetemen szerzett diploma óta számos stílussal ismerkedett meg, jelenleg is különböző formációkban koncertezik, kiváló fiatal zenészekkel.

Malek Andrea - Klinszky Gábor fotója

A kultúra nemzetközi nagyköveteként áll magyarként bárhol a színpadon, az értékes zenét közvetíti, amerre csak jár.
Hitvallása szerint: Ha valamit megtanultam Ausztriában, az az, hogy „egyedül nem megy“... !

Sokat dolgozom színházi „csapatban“, ahol a közös érdek: a produkció minősége és sikere a legfontosabb. Megértettem, hogy csak szeretetből születhetnek a jó dolgok, és ott hittem el először, hogy tényleg lehet örülni más sikerének.

A Trio Midnight tagjai: Oláh Kálmán (zongora), Egri János (nagybőgő), Balázs Elemér (dob).

Az 1990-ben alakult együttes a mai magyar jazz három jelentős egyéniségét egyesíti egy formációban. Az együttest szinte indulása óta a legjobb fiatal magyar mainstream együttesként ismeri el a szakma és a közönség, ezt a véleményt a Német Jazzpódium kritikusa is megerősítette: „Trio Midnight um den Pianisten Kalman Olah – eines der herausragenden Klaviertrios Europas.” Azaz: a zongorista Oláh Kálmán körül formálódott Trio Midnight Európa egyik legkiemelkedőbb triója.

Trio Midnight

A mai, kiforrott Trio Midnight stílusa elsősorban standardekre és Oláh Kálmán egyéni, különleges zenei világú kompozícióira épülő, a jazz anyanyelvének számító bebop-ot megőrző, ugyanakkor többféle irányzatot magába foglaló, kreatív „contemporary” jazz, melynek lényeges része a kollektív improvizáció.

A trió az alakulása óta eltelt 23 évben jelentős nemzetközi hírnévre tett szert. Már 1995-ben elsők lettek az egyik legfontosabb európai nemzetközi versenyen, a belgiumi Hoeilaartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta. 2000-ben elnyerték a Magyar Rádió „eMeRTon” díját az év jazzegyüttese kategóriában.

Az együttes sokoldalúságának köszönhetően számos rangos európai fesztiválon és klubban léptek fel világhírű szólistákkal. 2005 decemberében megjelent lemezükön – melyen a jazz egyik legjelentősebb, korszakalkotó szaxofonos egyénisége, Lee Konitz játszik velük – annak a nagysikerű koncertnek a felvétele hallható, amely a belgiumi Dinant Jazz Nights fesztiválon hangzott el 2000-ben (Trio Midnight meets Lee Konitz: Live at Dinant Jazz Nights).

A Trio Midnight öt albuma mellett a három kiváló zenész külön-külön is több lemezt készített. Olyan, világhírű muzsikusokkal játszottak, mint Pat Metheny, Frank Zappa, Steve Grossmann, Randy Brecker, Chris Potter, Tim Ries, John Patitucci, Jack DeJohnette, Ron McClure, Kenny Wheeler, Mark Murphy, Shelia Jordan.

Az együttes vezetője, a Liszt-díjas Oláh Kálmán nem csak előadóként, hanem zeneszerzőként is rangos elismerésekben részesült. 2006 szeptember 17-én a washingtoni Kennedy Centerben a legrangosabb amerikai jazz-zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer's Competition fődíját vehette át Always című kompozíciójáért. A díjátadó gálán Jacky Terrason, John Patittuci és Terry Lyne Carrington adta elő a fődíjas művet. Ez után jelent meg Oláh Kálmán amerikai lemeze Always címmel, az albumon Jack DeJohnette és John Patitucci játszik Oláh Kálmánnal.

Oláh Kálmán nemzetközi szinten elismert zongoristaként és zeneszerzőként szenvedélyesen feszegeti a zene határait, több művet komponált már szimfonikus zenekarra és jazz formációra. 2013. március 21-én óriási sikert aratott Oláh Kálmán szerzői estje a pécsi Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, Kovács László vezényletével. Nemrég, június 7-én volt az ősbemutatója A Duna arca című, vegyeskarra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre írott, legújabb művének, amelyet a ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekarral mutattak be, Kovács László vezényletével.

Belépőjegy elővételben: 2.000 Ft; a helyszínen: 2.500 Ft; diákjegy: 1.000 Ft

Jegyek kaphatók minden nap 10 és 18 óra között, a Duna Palotában
(1051 Bp., Zrínyi u. 5. | +36 1 235 5500)

Interneten:
www.jegy.hu,
www.tutijegy.hu,
www.jegymester.hu


http://www.dunapalota.hu/concert/The-Broadway-Songbook

The Broadway Songbook - plakát

Hasznos linkek:

www.malekandrea.hu
kalmanolah.com
triomidnight.hu


 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés