bezár
 

art&design

2013. 06. 24.
A Société Réaliste újabb önálló kiállítása Párizsban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Thelema of Nations címmel nyílt meg a hétvégén a Société Réaliste francia-magyar művészcsoport újabb önálló kiállítása Párizsban.
A párizsi Jeu de Paume-ban, majd a budapesti Ludwig Múzeumban tavaly megvalósult nagyszabású retrospektív tárlat után Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy két legújabb projektje a Rabelais Gargantua című művében 1534-ben megfogalmazott irodalmi utópiája, a Thelema apátság egyetemes idealizmusát szembesíti azzal az intézményesített politikai valósággal, amelyet a 21. században az ENSZ képvisel.
  
Az átfogó társadalomkritikai művekkel jelentkező duó Universal Anthem (Egyetemes himnusz) című munkája a modern politika és kormányok által maguk pozicionálására használt művészi kommunikációs eszközök közül ezúttal a zenét vette vizsgálata alá és értelmezte újra. Egy hangátlagokat létrehozó számítógépes program segítségével az ENSZ-tagállamok himnuszainak összedolgozásából a két művész megalkotta a világ himnuszainak "átlagát", azaz az egyetemes himnuszt. A 20. századi kortárs, disszonáns művekre emlékeztető, lassú ritmusú zenedarab hallgatása közben a látogató olyan hatalmas kottákat tekinthet meg, amelyeken az "átlaghimnusz" egyes, elsősorban fúvós hangszeres szólamai láthatók.
  
Hasonló, "átlagoló" módon hozta létre a duó a két Korea közös himnuszának a kottáját is. Az átlag fogalmát járja körül a párosnak az Izraelben már bemutatott UN. camouflage című munkája is, amelyben az ENSZ-tagállamok egy másik fontos identitási szimbólumát, a nemzeti zászlókat alakították át. Az országoknak megfelelően ABC-sorrendben kiállított zászlókat az eredeti színekből kikevert foltokkal álcázták.
  
A Thelema of Nations a Société Réaliste első önálló tárlata a párizsi Jérome Poggi galériában, amely kapcsolódik a kortárs képzőművészet egyik legfontosabb kiállítóhelyének, a Palais de Tokyonak a kurátorok szerepét hangsúlyozó Nouvelle Vagues (Új hullámok) című sorozatához. A szeptemberig tartó program keretében 13 országból 21 fiatal kurátor kapott meghívást, akiknek válogatásában összesen 53 párizsi galériában láthatók kortárs alkotások. A kurátorokat 500 jelentkezőből válogatta ki a Palais de Tokyo. A francia-magyar csoport tárlatának kurátora Matteo Lucchetti olasz művészettörténész, kritikus.
  
A kiállítás július 27-ig tekinthető meg Párizsban, szeptemberben Törökországban, az Art International Istanbulon, októberben pedig a Európa egyik legnagyobb kortárs művészeti vásárán, a FIAC-on állít ki a Société Réaliste.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés