bezár
 

zene

2008. 10. 25.
Az Orchestre National du Capitole de Toulouse hangversenye
2008. október 31. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Orchestre National du Capitole de Toulouse hangversenye Október 31-én a világhírű francia zenekar, az Orchestre National du Capitole de Toulouse hangversenye látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncert dirigense az ismert orosz karmester, Tugan Szokijev lesz, szólistaként pedig napjaink egyik legjelentősebb kínai származású zongoraművésze, Sa Chen működik közre.
A korábban operaelőadásokon közreműködő Orchestre National du Capitole de Toulouse 1945 után, André Cluytens és Georges Prêtre igazgatása alatt lett szimfonikus együttessé. Élén 1968 és 2003 között Michel Plasson állt, s ő tette nemcsak Franciaországban, hanem világszerte is elismertté a zenekart, amely – a francia kulturális minisztérium engedélyével – 1980-tól használhatja nevében a „nemzeti” titulust.

A toulouse-i együttesnek 2005/2006-os évadtól első vendégkarmestere és művészeti tanácsadója a még mindig csak harmincegy éves, az oroszországi Észak-Oszétiában született Tugan Szokijev. Ahogyan Szemjon Bicskov és Valerij Gergijev, ő is a legendás Ilja Muszin osztályába járt Szentpétervárott, s később Jurij Tyemirkanovnál is tanult. 2001-ben szerzett diplomát, de már tanulóévei alatt nemzetközi ismertségre tett szert. Ugyancsak 2001-ben debütált a Mariinszkij Színházban, két évvel később pedig már a New York-i Metropolitan Operában dirigálta Csajkovszkij Anyeginjét.
Sa Chen (Fotó: Müpa)
Az 1979-ben született Sa Chen – Yundi Li és Lang Lang mellett – napjaink legjelentősebb kínai származású zongoraművésze. Ő a Van Cliburn Nemzetközi Zongoraverseny első Kristály-díjasa, a rangos Leedsi Zongoraversenyen pedig legfiatalabb versenyzőként végzett a negyedik helyen. A Németországban élő művésznő – Emanuel Ax szerint briliáns zongorista – többször játszott együtt többek között Gidon Kremerrel, aki lockenhausi fesztiváljára is meghívta.

E világhírű művészek jóvoltából október 31-én Chopin- és Berlioz-művek csendülnek fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

(MÜPA)
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés