bezár
 

építészet

2008. 11. 05.
Kulcs helyett biometrikus zár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kulcs helyett biometrikus zár Elkészült Magyarország első kulcs nélkül működő ajtója: a nyitáshoz nem kell más, csak az ujjunk. A rendszer agya az ekey® TOCAnet 3.0 névre keresztelt ujjlenyomat-olvasó szoftver, melynek segítségével akár e-mail üzenetet is kaphatunk, ha megérkezett az asszony, vagy ha épp betörő dörömböl ajtónkon.
Ahogy azt egyre több filmben láthatjuk, az ujjlenyomat-olvasók folyamatosan váltják fel a kulcsokat, kártyákat, belépőkódokat. Az új technika már sok európai otthonban a hétköznapok része, és októbertől hazánkban is kapható az osztrák fejlesztésű ekey® TOCAnetet forgalmazó Aspectis Kft.-nek hála.

Az ekey® TOCAnet vagy az otthonokba tervezett ekey® TOCAhome egy biometrikus beléptetőrendszer, mely a letapogatott ujjlenyomatból az ujjlenyomat aprólékos részleteinek különleges tulajdonságait lokalizálja és tárolja vagy összehasonlítja az elektronikus kulcskód-mintával, ami egyedileg azonosítja a szkennelt ujjal. Használat során az újra és újra memorizált adatokat a zár elküldi a hálózat master szerverének, és utasítja, hogy az eltárolt mintát javítsa, tökéletesítse. Később az engedélyezés során a használó csak akkor kap hozzáférést, ha az újonnan generált minta egyezik egy korábban elmentett mintával. A szerver nem tárol képet, csak egy titkosított bináris kód-mintát, amit nem lehet felcserélni.
biometrikus ujjlenyomat-leolvasás
A zár használja a „Second set of eyes”-elvet, ami azokra a helyzetekre vonatkozik, amikor jobb az, ha bizonyos területekre csak egy másik személy jelenlétében történhet meg a belépés. Így például egy bank páncélterme vagy egy szerverfarm csak akkor nyitható, ha két, erre jogosult személy húzza le az ujját az olvasón, megadott időn belül.

A rendszerben továbbá lehetőség van a „concierge mode”-ra. A concierge vagy az azt figyelő munkatárs/családtag képes az ajtókat nyitni a számítógépéről egy kis ikon segítségével. Továbbá az ajtókat teljesen távvezérelhetjük böngészőn vagy mobiltelefonon keresztül. Ez például abban az esetben lehet hasznos megoldás, ha távollétünkben szerelőket vagy szállítókat kell beengedni az épületbe, vagy éppen a macska zárta ki magát az esőbe.

S ami nekem legjobban tetszett: az ekey® TOCAnet 3.0 képes e-mailek küldésére. A beállítások alapján a master szerver értesítést küld az adminisztrátornak, azaz nekünk, ha egy előre kódolt esemény történik, például adott jogosult személy (például valamelyik családtagunk) be-, illetve kilépett az ajtón, vagy illetéktelen behatoló készül csákánnyal átvágni az otthonunkat védő gordiuszi technológiát.

Sokkal több információ az Aspectis Kft. oldalán: www.aspectis.hu
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
építészet

Koncepció, kontextus, térbeliség Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában
építészet

Pécs rejtett metafizikája Pécs rejtett metafizikája
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Pécs Könyv. Ivon Kiadó, 2017. 444 oldal, 22000 Ft.

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés