bezár
 

art&design

2014. 07. 01.
Elkezdődött a szegedi Dóm felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődött a szegedi Dóm felújítása, a kétmilliárd forintos, uniós támogatással megvalósuló beruházás során megújul a templom és környezete, a székesegyház altemplomában pedig kulturális és közösségi rendezvények befogadására alkalmas tereket alakítanak ki.
Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a rekonstrukcióról tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, a székesegyház és környezetének felújítása nem az egyházmegye belső ügye, a fejlesztés a várost és az egész társadalmat is szolgálja.
    
Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora, projektvezető közölte, jövő májusra kijavítják a székesegyház külső és belső sérüléseit, megújulnak a 84 éve emelt templom belső terei. Az altemplomban kiállítóhelyet, egyházi és kulturális események befogadására alkalmas közösségi teret alakítanak ki. Méltó helyet kap az urnatemető, a korábban a Szegedi Szabadtéri Játékok öltözőiként raktáraiként, működő előlépcső alatti helyiségeket elbontva pedig zarándokok és turisták fogadására alkalmas látogatóközpontot építenek.
    
Gunther Zsolt, a rekonstrukció terveit Váncza Lászlóval elkészítő Ybl-díjas építész elmondta, a felújítás során azokat a tereket igyekeznek hasznosítani, amelyek az elmúlt évtizedekben kihasználatlanok voltak. Olyan közösségi funkciók kerülnek be a székesegyházba, melyek szorosan összefüggnek az egyház tevékenységével, erősítve a vallás, a kultúra és a tudomány már a Dóm tér tervezésekor is szem előtt tartott egységét.
   
 A tervek készítése során megpróbáltak maximálisan alkalmazkodni az elődök nagyszerű teljesítményéhez, így a székesegyház külső megjelenésében csupán alig észrevehető változások lesznek.
    
A templom belső terében a legjelentősebb átalakulást az hozza, hogy a szentély baldachinja bekerül a Dóm kupolája alá, így a szentmise idején a hívők három oldalról körbeveszik majd a szertartást végző papot. A változás azt is lehetővé teszi, hogy a szertartások közötti időszakban jobban elkülönüljön a turisták által látogatott profán és a hívők elvonulását szolgáló szakrális tér – tudatta a szakember.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Hommage à Róna Viktor Hommage à Róna Viktor
„Herceg a vasfüggöny mögött”
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához

Más művészeti ágakról

Pablo Larraín: Ema
színház

Vendégségben Patikánál Vendégségben Patikánál
4. emelet, 66-os csengő
irodalom

Kiút a közönyből Kiút a közönyből
Anne Cathrine Bomann: Agathe, fordította Petrikovics Edit, Jelenkor Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés