bezár
 

film

2015. 02. 03.
Az európai filmkultúra kincsei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére megkezdődött az európai filmkultúra kincseit őrző helyek összegyűjtése: a listán eddig a svéd Bergmancenter, az orosz Eisenstein Központ, a francia Lumiere Intézet és az olasz Tonino Guerra Világa szerepel.

 Az Európai filmkultúra kincsei elnevezésű lista olyan helyek gyűjteménye, amelyeknek szimbolikus jelentősége van az európai film számára és amelyeket meg kell őrizni a jövő generációinak - közölte az EFA kedden az MTI-vel. A kezdeményezés az EFA tagjai, Naum Kleiman, filmtörténész, a Moszkvai Filmmúzeum korábbi igazgatója, Ulrich és Erika Gregor, a Berlinale Fórum társalapítóinak ötlete alapján valósul meg, a tervek szerint a gyűjteményt a következő években tovább bővítik.    
    

A Farö városában múzeumként és találkozóhelyként működő Bergmancenter a legendás svéd filmrendező és az EFA alapító elnöke, Ingmar Bergman életét és művészi sikereit mutatja be. A központ tárlatoknak, kreatív workshopoknak és vezetett túráknak ad otthont. Az ugyanitt található Farö Múzeumban egy felújított, hatvanas évekbeli bolt és a tizenkilencedik századbeli kivándorlást bemutató tárlat látható, emellett kávézó, könyvtár és 64 ülőhelyes mozi is helyet kapott benne.
    

A moszkvai Eisenstein Központ feladata Szergej Eisenstein rendező személyes tárgyainak és könyvtárának megőrzése mellett az alkotó elméleti munkáinak kiadása, filmretrospektívek szervezése és Eisenstein rajzait bemutató kiállítások szervezése, tanácsadás kutatóknak, tanároknak és diákoknak, valamint fordítók és külföldi kiadók segítése. A jelenleg újraszervezés alatt álló központ a remények szerint hamarosan új otthonra talál, ahol adottak lesznek a szükséges biztonsági feltételek és a gyűjtemény az érdeklődők számára könnyebben elérhetővé válik.
     

A Lyonban működő Lumiere Intézet célja a filmkészítés népszerűsítése és megőrzése. Az intézetben könyvtár, mozi, képtár és múzeum található, amely Auguste és Louis Lumiere-nek, a kinematográf feltalálóinak, a mozi megteremtőinek állít emléket. A Lumiere Filmfesztivált minden év októberében az intézet szervezi.
    

Az olaszországi Pennabilliben található Tonino Guerra Világa (The World of Tonino Guerra) több egyszerű múzeumnál: a könyvekből, videókból és fotókból álló könyvtárnak és archívumnak köszönhetően az érdeklődők megtekinthetik a legendás forgatókönyvíró, a 2002-ben EFA Életműdíjjal kitüntetett Tonino Guerra munkáit, valamint megismerhetik azt a helyet, ahol alkotott. Guerra ugyanis itt tartott egykor forgatókönyvírói kurzusokat, ez volt felolvasó színházának otthona és itt találkozott a diákjaival.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés