bezár
 

zene

2015. 04. 29.
Budapest Bár – klezmer
Új album, lemezbemutató koncertek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapest Bár klezmerkalandja 2014 májusában a győri Öt Templom Fesztiválon kezdődött, és egészen különleges fordulatot vett a tavalyi Zsidó Nyári Fesztiválon. Akkortól datálódik ugyanis a Budapest Bár együttműködése Bangó Margittal. A sikeren és a nagyszerű zenei kalandon felbuzdulva elhatározta a zenekar, hogy megörökíti ezt a műsort egy albumon. Az idén májusban már kapható lesz a Budapest Bár klezmeralbuma, amelyen a zenekar mellett Bangó Margit Kossuth-díjas énekesnő, Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora és Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, a Budapest Bár tagja is szerepel. 

A zenekarvezető Farkas Róbert számára nem volt újdonság a klezmer, hiszen nem csak nagy tapasztalattal rendelkező muzsikus, hanem kísérletező, a  zenei műfajokra és stílusokra nyitott művész, aki folyamatosan keresi a lehetőségeket és a cigányzene mellett más-más műfajú  zenéket is  ,,budapestbáros” stílusba  öltöztet.  Egy-egy klezmerdalt korábban is hallhatott az együttestől a közönség, amely most tovább bővült, gazdagodott. ,,A zsidó népzene  már csak azért is megkerülhetetlen a Budapest Bár számára, mert a két nép, a zsidóság és a cigányság sorsa több szempontból is nagyon hasonló itt Kelet-Európában. Közös a múltunk, a tragédiánk, és a zenénk is számtalanszor összefonódott. Korábban rendszeresen vendégszerepeltem a Pannónia Klezmer Band-ben, ott is megtapasztaltam, hogy a klezmerzene lüktetése, zeneisége és lelkülete egyáltalán nem áll távol egy cigányzenekartól” – mondta Farkas Róbert.

Az albumon olyan népszerű szerzemények is szerepelnek, mint például a Misirlou, amit a Taxi és a Ponyvaregény cimű filmekből jól ismer a közönség, ráadásul ez volt az első klezmerszáma a Budapest Bárnak. „De helyet kapott a lemezen a Hava Nagila is, amely minden alkalommal hatalmas siker a koncertjeinken”, és szerepel a Hegedűs a háztetőn című nagy sikerű musicalből ismert Bordal is, Mező Misi csodálatos előadásában. A vérpezsdítő dalok mellett instrumentális kompozíciók is szerepelnek az albumon; a zenekar nehezen tudott ellenállni egy-egy régi kotta által kínált varázslatos hangulat felújításának, Persze nem csak dinamikus, feszes ritmusú dalok és kompozíciók vannak a lemezen. 

Különlegesen szép az Ősz hajú asszony (My Yiddishe Momme) című dal, amely Bangó Margit előadásában elképesztő hatással bír. „A lemezfelvételen egyszerűen megállt a levegő, és szájtátva hallgattuk a csodát, egy tökéletes és szívet melengető vallomást. Számomra többszörös boldogság ez a lemez, hiszen édesapám, Farkas István, aki a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője és brácsása volt, most vendégként gazdagítja játékával a kitűnő zenéket, valamint első alkalom, hogy én is játszom brácsán, a Szól a kakas már című ismert  zsidó népdalban.” (Farkas Róbert)

A klezmerszámok mellett egy szép spanyol eredetű szefárd (Adio Querida), és egy mókás dal is szerepel egy vidám rabbiról (Der Rebbe Elimelech), amelyeket  a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Fekete László ad elő. Ő először dolgozott a Budapest Bárral. ,,A feleségem régóta kedveli a Budapest Bárt, így ismertem a lemezeiket, gyakran ajándékba is az ő albumjaikat vittük külföldi barátoknak. Amikor felkértek a klezmeralbumon való szereplésre, gondolkodás nélkül igent mondtam. Persze izgultam a közös munka előtt, de a zenekar minden tagjának kedvessége, zenei érzékenysége és nagyon magas színvonalú játéka egy pillanat alatt feloldotta bennem a várakozás feszültségét. Fantasztikus emberek és rendkívül komoly zenészek! Boldog vagyok, hogy együtt dolgozhatok a Budapest Bárral. És bizony, ha lesz igény koncertekre is, a legnagyobb örömmel megyek velük!”  (Fekete László)

A klezmeralbum  születése ihlette a Memory of Shoa című művet, amelynek szerzője és előadója, Farkas Mihály így vall: ,,A Soáról sokat hallottam Fábri György barátomtól, mentoromtól, aki már sajnos nincs velünk. Az ő emlékére írtam a kompozíciót, amit szólóban játszom, cimbalmon. Ebbe a zenébe sűrítettem milliók elpusztításának fájdalmát, a zsidóság és cigányság közös tragédiáját és a reményt, hogy soha többé nem ismétlődik meg ártatlan életek kioltása."

Bangó Margitnak régi csodálója a zenekar, külön öröm számukra, hogy az együttműködés barátsággá alakult. A művésznő nemrégiben kitűnő főztjével kápráztatta el a Budapest Bár tagjait és Anthony Bourdaint, a világutazó séfet. A Budapest Bár lesz ugyanis az egyik főszereplője a CNN-en bemutatandó Budapest-filmnek, amely az Anthony Bourdain – Parts Unknown (magyarul Nem séfnek való vidék) című sorozat keretében készült. A filmet június 7-én vetítik először a CNN-en az Egyesült Államokban. 

Az Öt Templom Fesztivál szervezői  – Borsa Kata és Pál Kálmán – a következőket írták: ,,Olyan varázslat, mint ami a Budapest Bár nálunk debütáló klezmerműsora alatt életre szóló élménnyel töltötte fel a szíveket, csak nagyon kivételes alkalmakkor lehetséges. Kell hozzá öt fantasztikus tehetségű, szorgalmú és tudású zenész, akik saját kezük alá szelídítették a klezmer rakoncátlan dallamait, és virtuóz játékukkal örömteli táncra hívták a lelkeket azon a májusi estén". 

A zenekar május 7-én Győrben, az Öt Templom Fesztivál keretében, Budapesten pedig a MOM Kulturális Központban, június 4-én mutatja be a lemez anyagát. 

Budapest Bár zenekar: 

Farkas Róbert – hegedű, brácsa
Farkas Mihály – cimbalom 
Farkas Richárd – nagybőgő 
Ökrös Károly – harmonika 
Kisvári Ferenc – dob, ütőhangszerek
Farkas István - brácsa

Vendégek Budapesten: Bangó Margit Kossuth-díjas művésznő és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora

nyomtat

Szerzők

-- L. Horváth Katalin --


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés