bezár
 

film

2015. 05. 27.
Siker a mecenatúraprogram
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2011-es induláskor vártnál is nagyobb siker a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programja - nyilatkozta az MTI-nek Kollarik Tamás Médiatanács tag, a Mecenatúra program koordinátora, utalva arra, hogy a csaknem hatszáz támogatott film eddig mintegy kétszáz fesztiválszereplés során ötvennél is több komoly díjat kapott.

Emlékeztetett: a négy évvel ezelőtti induláskori hárommal szemben most már 11 kategóriában pályázhatnak támogatásra a filmes alkotók, és a kiosztott támogatási összeg is évről évre nő.
    

"A pályázati rendszert folyamatosan fejlesztjük, cizelláljuk, de egyszerűsítjük is a szakmával egyeztetve", így az változásra képes - jegyezte meg, hozzátéve: az egyszerű pályázati rendszerrel éppen az volt a céljuk, hogy minél nagyobb mértékben támogassák az alkotói szabadság kibontakozását.
    

Kollarik Tamás az eredmények közé sorolta azt is, hogy a közmédia mellett a kereskedelmi csatornák visszajelzései is kedvezőek, ahogy a mozik nézőszámai is azt mutatják, hogy a közönség egyre inkább vevő a magyar alkotásokra.

A szakember hozzátette, hogy "nagyon örülök és gratulálok Nemes Jeles László cannes-i sikerének, és tiszteletreméltónak és támogatandónak tartom a Filmalap azon törekvését, amely arra irányul, hogy visszahozza a magyar filmekre a nézőket. A Médiatanács és a Filmalap szövetséges ebben az ügyben."
    

"Van olyan támogatott filmünk, amely csak múzeumi vetítések során 140 ezer nézőt ért el" - (Grabler Zsuzsa: "Virtuális vártúrák - Régi váraink új fényben") említ egy érdekességet Kollarik Tamás, hangsúlyozva: nem az az alapvető kérdés, melyik platformon találkozik a közönség ezekkel a művekkel, hanem hogy az értékes tartalom eljusson a nézőhöz idehaza és külföldön is.
    

Mint mondta, a cél az, hogy színvonalas és széles közönségréteg számára is befogadható produkciók készüljenek, aminek az is kedvez, hogy az európai és a hazai médiaszabályozás által is alkalmazott kvótarendszerek miatt is előnyben részesítik a televíziók ezen alkotások képernyőre vételét.
    

Az MTI kérdésére a szakember arról beszélt, hogy a támogatott független alkotások jogait nem szerzi meg a Médiatanács, a testületnek azonban az elvárása, hogy mindenképpen nagy nézettségű, országos csatornán is adásba kerüljenek ezek a produkciók.
    

Kijelentette, örülnek a közmédia nyitottságának, hogy értékükön kezelik ezeket az alkotásokat, de annak is, hogy van olyan kereskedelmi televízió, amelyik saját műsorsávot ad a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott alkotásoknak, és olyan is, ahol a korábbi nyertesek adják a hazai gyártású tartalom felét.
    

Megjegyezte, hogy számos természetfilmet, animációs- és dokumentumfilmet már több külföldi csatorna is megvásárolt, így a Magyarországon készülő, a Médiatanács által támogatott alkotások ott is láthatóak lesznek; ezek alkalmasak az ország és a magyar kultúra bemutatására, de országimázs-formáló erőnek sem utolsók.
    

A pályázati rendszer sikereként említette, hogy a magyar animáció zsenijei ismét rendeznek animációs filmeket Magyarországon, így az Oscar-díjas Rofusz Ferenc újabb alkotásokkal jelentkezik, de dolgozhat Jankovics Marcell, Gyulai Líviusz, Horváth Mária és Orosz István is.
    

Hangsúlyozta: éppen az animációs filmek területe volt az, ahol a szakmával konzultáltak a kezdeti, szűkebb támogatási keret bővítéséről, "mert láttuk, hogy milyen minőségű művek jönnek elő, kik pályáznak, és nagyon jól tudjuk, hogy a magyar animáció nemcsak idehaza világhírű".
    

A kísérleti és kisjátékfilmek területén is "elférne több támogatás, dolgozunk is ezen az ügyön" - jegyezte meg Kollarik Tamás; közlése szerint a pályázatokon hat-tízszeres a túljelentkezés.
    

Mint mondta, az elmúlt bő négy esztendőben mintegy tízmilliárd forint támogatást osztott ki pályázatokon a Médiatanács, ennek több mint felét a Mecenatúra Program keretében, filmalkotásokra.
    

A fennmaradó összeget rezsi- és más működési költségekre, illetve műsorkészítésre nyerhették el helyi rádiók, televíziók. Tavalyelőtt a lehetőségek olyan opcióval is bővültek, amelynek részeként közel negyven médiaszolgáltató digitális átállását támogatta a testület.
    

Kollarik Tamás emlékeztetett: bizonyos esetekben arra is esély van, hogy szinte teljes egészében támogatásból finanszírozzák az alkotásokat; tavaly év végéig a költségek 80, idén 75 százalékára pályázhatnak, a fennmaradó részt pedig az állami adójóváírásból fedezhetik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Könyvbemutató másképp
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés