bezár
 

zene

2009. 01. 31.
Jazz, elektronika és össztánc az A38-on
Február 7-én DJ Maestro és Erik Truffaz ismét Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jazz, elektronika és össztánc az A38-on A Blue Note trip - Where Dance Meets Jazz sorozat harmadik része két fantasztikus főszereplővel folytatódik - a klasszikus jazz legszebb gyönygszemeit mai nyelvre fordító DJ Maestro, és az európai trombita koronázatlan királya, Erik Truffaz találkozása a táncos jazz mélyvizében.
Dj Maesto
Dj Maestro nem volt rest, s a Blue Note felkérésére eleget tett annak a hatalmas kihívásnak és megtiszteltetésnek, hogy mai szemszögből mutassa be a jazz-történelem legnagyobbjait: A Birds Beats című dupla korongon tiszteleg a jazz korábbi és kortárs nagyjai előtt, modernizálva, mai táncparkettekre ékesítve azokat. Nem máshol tette ezt, mint a rendezvénysorozat névadó jazz-lemezcégénél, a már az előző század elején is létező Blue Note-nál. E mixalbumból természetesen nagysikerű klubsorozat is indult, aminek hangulatát most a modern jazzért rajongó hazai közönség is élvezheti a Duna kulturális kikötőjében.

DJ Maestro a MySpace-en
DJ Maestro hivatalos

Erik Truffaz (Forrás: Cullyjazz.ch)

Az „Európa Miles Davis-ének” tartott Erik Truffaz már tízéves kora előtt színpadon zenélt, ugyanis apja egy korabeli tánczenekarban szaxofonozott. Később a Deep Purple és társai varázsolták el, majd Miles Davis legendás lemeze, a Kind of Blue gyakorolt rá olyan hatást, hogy konzervatóriumba ment zenét tanulni. Korai éveiben sokféle zenekarban játszott, bálokon is szolgáltatta a talpalávalót, de hamar megunta ezt a munkát. Egy időben zongoraleckékkel tartotta el magát, aztán megalapította Orange nevű együttesét, amiben végre egyesíthette azt a két világot, ami érdekelte: a dzsessz és az elektronika, a funk világait. Ebből az együttesből nőtt ki az Erik Truffaz Quartett. Megjárták a világ minden táját, a legfontosabb dzsessz-fesztiválok mellett játszottak hip hop-fesztiválokon és drum'n'bass-bulikon. Ők voltak az első francia együttes, akiket szerződtetett a Blue Note. A legendás kiadónál jött ki 1998-ban The Dawn című lemezük, ami már a mai Truffaz-hangzást mutatta, és amivel meghódították a világot. Könnyed, légies és összetéveszthetetlen hangzásuk atmoszféráit ezer jazz zene közül is fel lehet ismerni. Nem konzervatívak: 2008-ban például Truffaz közös albumot jelentetett meg a minimal-elektronikát akusztikus hangokkal egyedülállóan vegyítő Murcoffal is. Most sem maradhatunk le róla.

Erik Truffaz hivatalos

Santa Diver
Ezt az eklekticizmust ékesíti az esten szintén fellépő hazai Santa Diver kvartett. Az együttes sokszínűségét – techno, jazz és népzenei hatások – mutatja, hogy az Ultrahang fesztiváltól a Gödör Klubbig szinte minden jobb hazai helyen megfordultak már 2006 óta. A kvartett tagjainak munkássága szerteágazó, rengeteg más formációban zenéltek már itthon és külföldön is. Kézdy Luca (hegedű, elektronika), Szesztay Dávid (basszusgitár), Halmos András (dob) és Szőnyi Andás (billenytűs hangszerek) mellett az együttes aznapi vendége Koós-Hutás Áron trombitaművész lesz.

Az esemény weboldala az A38-on
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hargitai András --


További írások a rovatból

Dirty Honey: Dirty Honey EP (2019)
Requiem otthon: Mozart gyászmiséje Castellucci rendezésében
zene

RÉGI CSIBÉSZEK RÉGI CSIBÉSZEK
Szabó Sándor, a „gulyáskommunizmus” popfotósa*
A Vox Luminis és a L’Achéron koncertje a Zeneakadémián

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés