bezár
 

film

2016. 05. 25.
Elhunyt Burt Kwouk
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt 85 éves korában Burt Kwouk, aki hét Rózsaszín párduc-vígjátékban alakította Clouseau felügyelő harcias szolgáját, de James Bond-filmeket is forgatott és Ingrid Bergman mellett kezdte a pályáját.

Ügynökének közleménye szerint békésen halt meg, búcsúztatásának időpontját később jelentik be, szűk körű temetéséről családja gondoskodik - ismertette a BBC News. A színész kedden hunyt el.
    

Kwouk Warringtonban született, de Sanghajban nőtt fel. A színészettel akkor kezdett foglalkozni, amikor 1954-ben visszatért Angliába, a szülei ugyanis az 1949-es forradalomban minden vagyonukat elveszették.
    

Egyik legismertebb szerepét a Rózsaszín párduc-filmsorozatban alakította. A Clouseau felügyelő (Peter Sellers) éberségét folyton próbára tevő szolgát, Catót játszotta.
    

A rajongók annyira szerették ezt az alakítását, hogy Sellers halála után is megtartotta a szerepet, és a Clouseau-t játszó Roger Moore, valamit Roberto Benigni oldalán is folytatta.
    

Amikor azonban 2011-ben színészi pályafutása elismeréseként kitüntették a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatával (OBE), legnagyobb élményeként azokat a James Bond-filmeket említette, amelyekben dolgozott, egyebek mellett a Goldfingert.
    

"A Bond-filmek mindig nagy örömet okoznak, mert minden: a helyszínek, a költségvetés olyan nagyszabású körülöttük és az egésznek remek hangulata van. A színészek szeretik ezt" - mondta.
    

Legemlékezetesebbként azonban első, 1958-as filmjéről beszélt.
    

"Az ember mindig emlékszik az elsőre, akármi legyen is az - az első házára, az első autójára, az első gyermekére, az első szerelmére. Az első filmem 1958-ban A Hatodik boldogság fogadója volt, amelyben egy csodálatos nő, Ingrid Bergman alakította a főszerepet" - idézte fel.
    

Számos televíziós produkcióban is szerepelt, egyebek mellett a Bosszúállókban és a Ki vagy, doki? című szériában. A Tenko című, 1980-as években készült, második világháborús háborús tévésorozatban Jamaucsi őrmestert játszotta.
    

A bor nem válik vízzé BBC-tévésorozat egyik szerepét kifejezetten neki írták, a széria 78 epizódjában játszott 2002 és 2010 között.
    

Al Murray, aki a Harry Hill című szórakoztató műsorban szerepelt vele a kilencvenes évek végén, a Twitteren nagyon szerencsésnek vallotta magát, hogy együtt dolgozhatott Kwoukkal.
    

Vicky Michelle, a Halló, halló tévés vígjátéksorozat sztárja pedig egy közös képpel emlékezett a színészre a Twitteren, és felidézte, hogy jól ismerték egymást a Heritage Foundation javára végzett karitatív munkájuk révén.
    

"Mesés színész, szeretetre méltó, vidám és kedves ember volt" - fogalmazott a színésznő.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés