bezár
 

építészet

2016. 10. 07.
A dunaszentbenedeki tájház lett az év tájháza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2007-ben megnyílt Dunaszentbenedeki Tájház nyerte el idén Az év tájháza címet - közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum pénteken az MTI-vel.

A Dunaszentbenedeki Tájházat a helyiek "a szerencse házának" nevezik. A benne lakók érintetlenül őrizték meg a 19. század végi ház formáját és lakberendezését. Az utolsó tulajdonos ragaszkodott a család hagyományos értékeihez, így a ház - homlokzatai és a tető héjazata kivételével - eredeti szépségében és szinte teljes berendezéssel vészelte át a falusi házak átalakításának divatját. A tájház berendezésében nincsenek máshonnan gyűjtött tárgyak - írják a közleményben.
    

Mint hangsúlyozzák, az önkormányzat kezelésében működő tájházban példaértékű szakmai munka folyik. Nemcsak kiállításain keresztül törekszik bemutatni a helyi hagyományokat, hanem a faluban még fellelhető folklór- és tárgyi néprajzi anyag felkutatásában is tevékenyen részt vállal.
    

Fontos szerepe van a tájháznak az oktatásban is: elsősorban általános és középiskolásoknak nyújt a tantervhez kapcsolódó programokat, nyári táborokat szervez, helyi hagyományőrző csoportokat működtet. Emellett a település legkedveltebb közösségi terévé vált, így falunapok, fesztiválok és civil rendezvények rendszeres helyszíne.
    

A közlemény szerint a Vas megyei Vasváron és Oszkón tizennegyedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől szombatig a Magyarországi Tájházak Szövetségének Országos Szakmai Konferenciáját és Találkozóját, amely egyúttal Az év tájháza elismerés átadó ünnepsége is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés