bezár
 

art&design

2017. 01. 17.
Pályázatot hirdettek a hódmezővásárhelyi első világháborús emlékmű tervezésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pályázatot hirdettek az első világháborúban hősi halált halt mintegy háromezer hódmezővásárhelyi nevének megörökítésére - közölte Kószó Péter (Fidesz-KDNP) alpolgármester kedden az alföldi városban.

A politikus sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a mainál lényegesen nagyobb közigazgatási területű Hódmezővásárhelynek 1914-ben 62 ezer lakosa volt. A Hódmezővásárhelyi hősi halottak 1938-ban megjelent emlékkönyve mintegy ezeregyszáz nevet sorolt fel. Makó Imre és munkatársai 2004-ben végzett levéltári kutatásai alapján a hősi halottak száma csaknem háromezerre tehető, beleértve azok többségét is, akik a harcok után hunytak el valamilyen a csatatéren szerzett sérülés vagy betegség következtében.
    

Lakosságarányosan az országban a városból vesztették életüket legtöbben a harctéren, nem volt olyan vásárhelyi család, amelyiknek ne lett volna hősi halottja - hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette: éppen ezért nem véletlen, hogy Hódmezővásárhelyen állították föl az egyik legnagyobb első világháborús emlékművet, Pásztor János a város főterének képét a mai napig meghatározó lovas huszárszobrát.
    

A város közgyűlése úgy döntött, a centenárium alkalmából nyílt pályázatot ír ki az első világháborúban elesett hódmezővásárhelyi katonák nevének megörökítésére. Február 28-ig várják a koncepcionális elképzeléseket, képzőművészeti vagy építészeti terveket arról, miként jelenítsék meg a hősi halottak névsorát a főtéren a szobor környezetében. Az emlékmű a tervek szerint 2018-ra készül el.
    

A város honlapján elérhető az ismert hősi halottak névsora, várják azonban azokat, akik nagyapja vagy dédapja hódmezővásárhelyi katonaként vesztette életét az első világháborúban, de mégsem szerepel a listán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
Könyvbemutató másképp
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés