bezár
 

építészet

2017. 01. 17.
Díjnyertes dublini építészpáros lesz a jövő évi velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé kurátora
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A díjnyertes építészpárost, Yvonne Farrellt és Shelley McNamarát nevezte ki a 2018-as velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás kurátoraivá a velencei Biennálé igazgatói testülete.

Farrell és McNamara Dublinban él és dolgozik, ahol építészdiplomájuk megszerzése után 1977-ben megalapították közös cégüket, a Grafton Architects stúdiót. A cég először a 2002-es építészeti Biennálén képviseltette magát, és 2012-ben elnyerte a Biennálé Ezüst Oroszlán-díját. Tavaly a cég a The Physics of Culture című munkájával szerepelt a velencei kiállításon - ismertette a Biennále kedden kiadott közleménye.
    

A két építész számos iskolát tervezett és épített, intézmények és egyetemek tervezési munkáiban vett részt, elsősorban Írországban. Munkáik közé tartozik a Dunshaughlin Városi Irodaház, a Parson's Building, a dublini Trinity College, egy dublini kormányhivatal épülete és a milánói Bocconi Egyetem új épülete is. Számos nemzetközi pályázatot is megnyertek, és az új dublini könyvtárat is az ő stúdiójuk tervezheti.
    

Munkáikat több alkalommal ismerte el díjával az Írországi Építészeti Szövetség, 2016-ban a Limai Egyetem épületéért a RIBA (Brit Királyi Építészeti Intézet) nemzetközi díját is megkapták.  
    

Mindkét építész 1976-tól tanít a Dublini Egyetemen, de a Harvardon és a Yale-en is volt katedrájuk. Számos tekintélyes építészeti díj zsűrijébe is meghívták őket.    
    

A velencei Biennálé elnöke, Paolo Baratta meleg szavakkal méltatta a korábbi kurátor, a Pritzker-díjas chilei Alejandro Aravena munkáját, "aki kritikai áttekintést nyújtott a világ építészetének fejlődéséről", és úgy mutatta be Yvonne Farrellt és Shelley McNamarát, mint akik ezt a vonalat folytatják, de "a közösségi és a magánterek minőségének szempontjából".
    

2016-ban hat hónap alatt 260 ezren látogattak el a 15. Velencei Építészeti Biennáléra, melynek magyar pavilonjában Fábián Gábor és Fajcsák Dénes Aktivátorok - Helyi aktív építészet című projektje egy pusztuló egri épület közösségi megújítását mutatta be.
    

A 16. Nemzetközi Építészeti Kiállítás 2018. május 26-án nyílik meg és november 25-én zárul.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés