bezár
 

színház

2017. 01. 30.
Cirkuszi szomszédolás a kölcsönös egymásra figyelés jegyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2017. január 28-ai, szombat esti premier másnapján, vasárnap délután a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai díszbemutató keretében mutatta be Cirkuszi szomszédolás című új műsorát.

A díszbemutatón Fekete Péter cirkuszigazgató és cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos nyitóbeszédében elmondta, hogy az egész társulat számára ez a legfontosabb előadás, mert ez elsősorban a szakmának, az idősebb artistáknak szól, akik tiszteletet és megbecsülést érdemelnek több évtizedes, magas szintű pályafutásukért. 

Szkéné színház

Fekete Péter itt jelentette be, hogy a Fővárosi Nagycirkusz egy régi hagyományt felélesztve Cirkuszművészeti Szakmai Kártyát biztosít a cirkuszművészek számára, mellyel számos kedvezményt, többek között bármely előadáson való részvételt lehetőségét biztosítja számukra. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a jövőre 250 éves európai cirkuszművészet évfordulóját a januári Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon együtt ünnepelheti az európai cirkuszi szakma és a cirkuszt kedvelő közönség.

Cirkuszi szomszédolás a kölcsönös egymásra figyelés jegyében

Fekete Péter elmondta, hogy terveik szerint a három év múlva megépülő Közép-európai Cirkuszművészeti Központ a környező országokat is kiszolgálja majd, erre utal a Cirkuszi szomszédolás története is. De nemcsak ezért szerződtettek a környező és a visegrádi országokból cirkuszművészeket – ezzel is demonstrálva, hogy csak együtt, egymást támogatva érhetünk el hosszútávú, gyümölcsöző sikereket –, hanem azért is, hogy így, a cirkusz eszközeivel egymás művészete és kultúrája előtt kölcsönösen tisztelegjünk. Mint Nemzeti Előadóművészeti Intézmény, a Fővárosi Nagycirkusz kiemelten fontosnak tartja e mellett a hagyományok megőrzését is, amelyekre építve és amelyeket kibővítve újdonságokkal lepje meg a közönséget.

Cirkuszi szomszédolás a kölcsönös egymásra figyelés jegyében

A Cirkuszi szomszédolás című most bemutatott produkcióban kilenc ország kultúrája elevenedik meg egy szegény vándorlegény utazásának történetébe ágyazva, aki a szomszédos országok cirkuszművészeitől tanulva szeretné megvalósítani dédelgetett álmát, hogy megalapíthassa a valaha volt legnagyszerűbb cirkuszt. Csehországban Helena Polachtól tanulja el a labdazsonglőrködés művészetét, Lengyelországban pedig a Duo Szeibe és a Duo Jednorog avatja be a levegőszámok rejtelmeibe. Szerbiában Valerija Anamaria Sliva mutatja be kiskutyás számát, majd a világhírű osztrák Adriana Folco Knie nyűgözi le bámulatos lovas számaival. Ukrajnában a Troupe Yarov ismerteti meg levegő-perzs számával, a Duo Fabulous bravúros ikáriaszámával és a Duo Nonstop egyedülálló, páros görgőszámával. Utazásai során Szlovákiában egy bámulatos, hajlékony sellővel, Katarina Sebestyénovával találkozik, Romániában a Duo Romance érzéki szerelmi története bontakozik ki előtte, a horvát Jelena Znaor pedig a hullahopp karikák és az emberi test egységét tanítja meg neki. A vándorlegény hazájában, Magyarországon is talál művészeket, akiktől tanulhat: Veres Henrik labdazsonglőrt és az immár kilencszeres világrekorder Rippel Brotherst. 

Cirkuszi szomszédolás a kölcsönös egymásra figyelés jegyében

A Fővárosi Nagycirkusz Cirkuszi szomszédolás című műsorát 2017. március 19-ig tekintheti meg a közönség.

Az előadás alkotói:

rendező: Fekete Péter

a rendező munkatársa: Fellegi Réka

cirkuszszakmai vezető: Graeser József 

dramaturg: Pál Dániel Levente

koreográfus: Barna István

jelmeztervező: Papp Janó

zeneszerző-zenekarvezető: Szakál László

világítástervező: Szilárdi Csaba

videó: Kardos Zsolt 

az előadás konferansziébohóca: Maka Gyula

fotók: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz

 

 


 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szekáry Zsuzsanna --


További írások a rovatból

színház

Jónak lenni Jónak lenni
A szecsuáni jó ember az Örkény Színházban
színház

Jurányi - Betekinteni egy beláthatatlant Jurányi - Betekinteni egy beláthatatlant
Egy független színházi alkotóbázis hétköznapjai
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

Már fél évszázada a Dunakanyarnál Már fél évszázada a Dunakanyarnál
50 éves a Szentendrei Teátrum

Más művészeti ágakról

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
8. Budapest International Documentary Festival
irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés