bezár
 

építészet

2017. 02. 21.
Március végére befejeződik a nyíregyházi Kállay-kúria felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várhatóan március végére befejeződik Kállay Miklós egykori miniszterelnök által is használt családi kúria felújítása Nyíregyházán.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere egy Kállay-relikvia adományozásán megtartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ingatlan felújítása állami beruházás keretében zajlik, a munkálatok március végi befejezését követően a jelenleg a Nyírvíz-palotában látható Kállay-gyűjtemény költözik be az épületbe.
    

A rekonstrukció után a Bessenyei téren lévő ingatlan - a kormány korábbi döntése alapján - térítésmentesen a város tulajdonába kerül át. Ezt követően a közművelődési gyűjteményt a lehető leghamarabb szeretnék átköltöztetni az új helyére - tette hozzá a városvezető.
    

A sajtótájékoztató keretében Kállay Krisztián a család orosi ágának nevében a városnak adományozta Kállay Miklós bátyjának, Kállay Tamás egykori felsőházi országgyűlési képviselőnek díszmentéjét és annak tartozékait. A relikviákat a Kállay-gyűjteményben helyezik majd el letétben.
    

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres ingatlanban lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós is, aki 1942-44 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át a kúriát a honvédségnek, amely hadosztályparancsnokságot működtetett itt, majd a palota később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, az elmúlt időkig pedig toborzó irodaként funkcionált.
    

A kabinet 2015 júliusában, a Modern Városok Program keretében döntött arról, hogy 964 millió forinttal támogatja az erősen leromlott állagú épület felújítását. A tervek szerint közösségi térként is funkcionáló ingatlanban a nyíregyházi múzeum gyűjteményi anyagait és a Kállay-gyűjteményt helyeznék el, valamint időszaki kiállításoknak adna otthont és raktárként egyaránt használnák.
    

A Kállay-család hagyatékát őrző nyíregyházi Kállay Gyűjtemény - amelyet Kállay Kristóf, a miniszterelnök fia, máltai lovag, a Máltai Lovagrend egykori szentszéki nagykövete alapított - 6 ezer tárgyból, 13 ezer fotóból és 13 ezer könyvből áll, és a híres família mellett az Ilosvay-, a Szitha-, a Vásárhelyi- és a Dietrich-család hagyatékát egyaránt őrzi.
    

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon. A Kállayak "ősi fészke" Nyíregyháza szomszédságában Nagykállóban és környékén volt, leghíresebb tagjai Kállay Miklós mellett császári, illetve királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés