bezár
 

építészet

2017. 02. 21.
Március végére befejeződik a nyíregyházi Kállay-kúria felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várhatóan március végére befejeződik Kállay Miklós egykori miniszterelnök által is használt családi kúria felújítása Nyíregyházán.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere egy Kállay-relikvia adományozásán megtartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ingatlan felújítása állami beruházás keretében zajlik, a munkálatok március végi befejezését követően a jelenleg a Nyírvíz-palotában látható Kállay-gyűjtemény költözik be az épületbe.
    

A rekonstrukció után a Bessenyei téren lévő ingatlan - a kormány korábbi döntése alapján - térítésmentesen a város tulajdonába kerül át. Ezt követően a közművelődési gyűjteményt a lehető leghamarabb szeretnék átköltöztetni az új helyére - tette hozzá a városvezető.
    

A sajtótájékoztató keretében Kállay Krisztián a család orosi ágának nevében a városnak adományozta Kállay Miklós bátyjának, Kállay Tamás egykori felsőházi országgyűlési képviselőnek díszmentéjét és annak tartozékait. A relikviákat a Kállay-gyűjteményben helyezik majd el letétben.
    

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres ingatlanban lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós is, aki 1942-44 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át a kúriát a honvédségnek, amely hadosztályparancsnokságot működtetett itt, majd a palota később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, az elmúlt időkig pedig toborzó irodaként funkcionált.
    

A kabinet 2015 júliusában, a Modern Városok Program keretében döntött arról, hogy 964 millió forinttal támogatja az erősen leromlott állagú épület felújítását. A tervek szerint közösségi térként is funkcionáló ingatlanban a nyíregyházi múzeum gyűjteményi anyagait és a Kállay-gyűjteményt helyeznék el, valamint időszaki kiállításoknak adna otthont és raktárként egyaránt használnák.
    

A Kállay-család hagyatékát őrző nyíregyházi Kállay Gyűjtemény - amelyet Kállay Kristóf, a miniszterelnök fia, máltai lovag, a Máltai Lovagrend egykori szentszéki nagykövete alapított - 6 ezer tárgyból, 13 ezer fotóból és 13 ezer könyvből áll, és a híres família mellett az Ilosvay-, a Szitha-, a Vásárhelyi- és a Dietrich-család hagyatékát egyaránt őrzi.
    

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon. A Kállayak "ősi fészke" Nyíregyháza szomszédságában Nagykállóban és környékén volt, leghíresebb tagjai Kállay Miklós mellett császári, illetve királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
építészet

Pécs rejtett metafizikája Pécs rejtett metafizikája
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Pécs Könyv. Ivon Kiadó, 2017. 444 oldal, 22000 Ft.
építészet

Építészet, talán ahogy még nem láttuk Építészet, talán ahogy még nem láttuk
Magyar építészet. A szépítő bizottmánytól napjainkig. Kossuth Kiadó, 2017., 343 oldal, 7900 Ft

Más művészeti ágakról

gyerek

Premier: MIT – Az ember tragédiája rövidítve
November 13-án a TRIP hajón
Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs
irodalom

A legtöbbet a régiektől tanultam A legtöbbet a régiektől tanultam
Interjú Horváth Viktor íróval inspirációról és motivációról, a történelmi regényről, kritikáról és tanításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés