bezár
 

építészet

2017. 06. 09.
Jól halad a Csiky Gergely Színház rekonstrukciója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tervek szerint halad a kaposvári Csiky Gergely Színház épületének rekonstrukciója - mondta a somogyi megyeszékhely főépítésze az építkezés csütörtöki sajtóbejárásán.

L. Balogh Krisztina beszámolt arról, hogy a kivitelező jelenleg a szerkezetmegerősítési munkálatokat végzi, amelyekre a több mint százéves ingatlan állagromlása mellett az előcsarnok alá tervezett új szint kialakítása miatt is szükség van.
    

Jól halad a munka, a teátrum felújítása jövő év végére befejeződik, de a vasbeton szerkezetek a vártnál is rosszabb állapotban vannak, minden pillért és gerendát meg kell vizsgálni és a megerősítésükhöz a legjobb technológiát kell kiválasztani az épület stabilitása érdekében - jegyezte meg.
    

A főépítész kitért rá, hogy a jövő héten kezdődik az úgynevezett üzemi épületrész bontása, majd a hátsó épületrész építése, párhuzamosan a műemléki épületrész alapjának megerősítésével.
    

A megújuló teátrum felső színpadgépészete teljesen gépesítve lesz, a színpadba pedig nagy dobforgót építenek be süllyedőkkel, liftekkel, mindez érdekes színpadképek beállítását teszi lehetővé - sorolta.
    

L. Balogh Krisztina elmondta, a műszaki páholy új helyen lesz, az épületben több büfé üzemel majd, a látogatókat a stúdiószínházban a korábbihoz képest "egészen más világ" fogadja.
    

A főépítész kiemelte, hogy az 1911-ben elkészült épületnek négy lépcsőháza van, amit nemcsak tűzvédelmi okokból alakítottak ki. Az átadásakor 1400 férőhelyes színház állóhelyeire akkor szabadnapos cselédek és a szegényebb rétegek képviselői váltottak jegyet, a 20. század elején fontosnak tartották elkerülni a különböző társadalmi rétegek képviselőinek keveredését.
    

A négy lépcsőház megmarad, de a modernizáció keretében átjárhatókká tesszük azokat - közölte.
    

A városháza a 9 milliárd forintos rekonstrukció kapcsán korábban felidézte, hogy a Kaposvár jelképének számító Csiky Gergely Színház épülete Magyar Ede és Stahl József tervei alapján készült, benne 1955-től működik állandó társulat.
    

Az ingatlant 1965-ben kibővítették, az 1980-as évek végén felújították és ellátták a ma is használatos színpadi technikákkal. Azóta jelentős átalakítást nem végeztek rajta, modernizációja esedékessé vált. A teátrum a műemléki szempontok figyelembe vételével folyó kivitelezés során kívül és belül egyaránt megújul, hogy megfeleljen a 21. századi igényeknek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017
építészet

A kitettség terei A kitettség terei
Szüts Miklós akvarelljei a Kiscelli Múzeum Templomterében
építészet

Az nem lehet, hogy nincs hozzá közünk Az nem lehet, hogy nincs hozzá közünk
Tettek ideje – Lakhatási mozgalmak a 20. században

Más művészeti ágakról

gyerek

Premier: MIT – Az ember tragédiája rövidítve
November 13-án a TRIP hajón
színház

Az ember, a polgár és a diák Az ember, a polgár és a diák
Petőfi és Az apostol mint tantermi dráma a k2 Színház előadásában
színház

Drágám, megjöttek a perverzek! Drágám, megjöttek a perverzek!
Többszörös orgazmus a Budapesti Anarchista Színház előadásában
gyerek

Meseország mindenkié
Meseírókat keres a Labrisz Leszbikus Egyesület


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés