bezár
 

zene

2017. 09. 12.
Szenes Iván hozta össze Balázs Klárit és Korda Györgyöt
Sztártitkokra is fény derült a tízezer fős, maratoni hosszúságú Emlékkoncerten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szenes Iván hozta össze Balázs Klárit és Korda Györgyöt Szeptember 10-én 18.30-as kezdéssel került megrendezésre a hetedik ingyenes Szenes Iván Emlékkoncert, immár a híres dalköltőről elnevezett téren. Az est folyamán három generáció: Szenes Andor, Szenes Iván és Szenes Andrea dalai csendültek fel a legendássá vált találkozások terén. A korosztályokat összekötő, töretlen sikernek örvendő dalokat Korda György, Balázs Klári, Király Linda, Malek Andrea, Mészáros János Elek, Vastag Tamás, Tabáni István, a Józsefvárosi Cigányzenekar és Kathy-Horváth Lajos, a 3+2, Nyári Károly, Nyári Edit és Nyári Alíz előadásaiban hallhatta a nagyközönség.

A hagyományokhoz híven, a koncerten kerültek átadásra a Szenes Iván Művészeti díjak, valamint a Szenes Iván Ötletdíj, amelyet Kocsis Máté Józsefváros polgármestere vett át a Szenes Iván tér ötletéért és az emlékkoncert megalkotásának kezdeményezéséért. Beszédében megköszönte, a dalköltőnek, a közösségért való évtizedes munkáját:

Klasszikus kedvencek 2018.

Örülünk, hogy Szenes Iván Józsefvárosi volt, hisz így látogat el ilyen sok ember ide. Iván generációkat tanított meg együtt énekelni, dalai pedig halhatatlanok. Amíg emlékezünk rá, Ő örökké élni fog.

A nagyszabású, zenés show-ban Bodrogi Gyula és Szenes Andrea a rendezvény két műsorvezetője osztottak meg eddig nem hallott történeteket a közönséggel. Bodrogi Gyula a legendás dalszövegíróra emlékezve elmondta: Szenes Ivánt mindenki szerette, elég körülnézni a széksorok között, generációkat hoz össze ma is, a nézőtéren és a színpadon egyaránt. Az est háziasszonya pedig elárulta, hogy elnökletével nemrég megalakult a Tisztviselőtelepi Kulturális Önkormányzati Központ, amely többek közt a tisztviselőtelepiek és a Szenes Iván tér szellemiségét szeretné képviselni a nyilvánosság előtt.

A Szenes Iván Életműdíjat a most először résztvevő Korda György kapta.

A díjat Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos adta át. Az énekes, a dalköltő érzelmesebb dalait vitte hatalmas sikerre, melyek közül az egyikkel még annak idején a Táncdalfesztivált is megnyerte. Korda György azt is elárulta, hogy annak idején, feleségét Balázs Klárit, Szenes Iván mutatta be neki.

A Szenes Iván Művészeti díjat Király Linda vehette át a Szenes-dalok különleges feldolgozásáért, előadásáért és a fiatalabb generációhoz történő eljuttatásáért. A népszerű énekesnő azon dolgozik, hogy a Hosszú az a nap című dal angol nyelvű átdolgozása világslágerré váljon.

A Kornay-Szenes Iván női díjat idén Voith Ági színésznő kapta. A művésznő több mint 5 évtizeden keresztül vitte sikerre Szenes Iván színdarabjait, melyekből több sláger is született pl. az Engem nem lehet elfelejteni vagy a Jamaikai trombitás.

Az idei koncert legmaradandóbb élménye volt, amikor a közönség, közösségépítő erejét bizonyítva, együtt énekelte Bodrogi Gyula és Szenes Andrea közösen írt dalát a Szervusz Szenes Iván tért. Továbbá emlékezetes produkcióval lépett színpadra Nyári Károly, Nyári Edit és Nyári Alíz is, amely különlegesnek nevezhető, hisz köztudottan Szenes Iván is szoros kapcsolatot ápolt lányával, Andreával.

Malek Andrea első alkalommal lépett színpadra a koncerten gyermektáncosaival. Balázs Fecó, akiről a koncert közben azt is megtudtuk, hogy Szenes Iván szerzőtársa volt, az Én a szívemmel sohasem spóroltam című dalt adta elő. A máig ismeretlen szerzeményt, Szenes Ivánnal közösen alkották. Balázs Fecó a dal megírása után 27 évvel jött rá, hogy az róla szól.

Aradszky László idén ismét megújult: Marci nevű, mindössze hat esztendős unokájával a Lazítani című nagysikerű slágerrel kápráztatta el a közönséget.

Különlegesség volt továbbá, hogy az est folyamán először lépett a Szenes téri színpadra a Józsefvárosi Cigányzenekar Kathy-Horváth Lajos vezetésével. A formáció Tabáni István előadásában a Mindenkinek van egy álma című dalt, majd a tér himnuszát, a Találkozás a Szenes Iván téren című szerzeményt adta elő, amelyről kiderült, hogy Szalay-Bobrovnicky Alexandra Főpolgármester-helyettes kedvence volt.

Az ötórás, tízezer fős esemény is bizonyítja, hogy a Szenes Iván Emlékkoncert Budapest kiemelt rendezvényévé nőtte ki magát. Ez a Szenes Ivános hangulat sehol máshol nem érzékelhető. Korábban soha ennyien nem jöttek el erre a térre. A nagysikerű rendezvény végén az előadók és a közönség is egyetértett abban, hogy jövőre, szeptember 9-én ismét találkoznak a Szenes Iván téren.

A koncertről televíziós felvétel is készült, amely csütörtök esténként este 8-tól lesz látható a Duna World-ön.

nyomtat

További írások a rovatból

Master Musicians of Jajouka a Trafóban
A szerelmes királynő, matinékoncert a Müpában a Régizene Fesztiválon
Avagy meddig terjed a művészi szabadság, és meddig beszélhetünk még ugyanarról a műről
zene

Az énekes dobos Az énekes dobos
Kaszás Péter: You Are The One – Klippremier

Más művészeti ágakról

art&design

Az az izgalmas, ami nem gyanús – a háttér ünnepe Az az izgalmas, ami nem gyanús – a háttér ünnepe
Hartay Csaba kiállítást megnyitó szövege Bach Máté képei elé
Violence(s) a MITEM-en
színház

Önélettánc Önélettánc
A Wayne McGregor Company a Budapesti Tavaszi Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés