bezár
 

irodalom

2017. 09. 19.
Fiatal magyar költők mutatkoznak be a bukaresti Balassi Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új irodalmi programsorozatot indít a Balassi Intézet bukaresti központja, amely fiatal magyar költőket mutat be a román fővárosban.

Kósa András László igazgató az MTI-nek kedden elmondta: a sorozat célja, hogy a fiatal magyar költők művei román nyelven is megjelenjenek és ezáltal ismertté tegyék őket a román közönség előtt. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a Balassi Intézet bukaresti központja rendszeresen szervez irodalmi esteket, akárcsak magyar-román műfordítói programot. Bukarestben az identitás, valamint az irodalom nyelvhez kötöttsége különösen érdekes téma, ugyanis sok többnyelvű, kettős identitású értelmiségi él - mondta.
    

A most induló sorozat a Balassi Intézet és a Fiatal Írók Szövetségének együttműködésében valósul meg. Az ősz folyamán havi rendszerességgel szerveznek irodalmi szalont, amelyen négy fiatal magyar költő mutatkozik be.
    

Elsőként, csütörtökön Fenyvesi Orsolya lesz a vendég, akivel André Ferenc beszélget. Fenyvesi Orsolya 1986-ban született Szekszárdon, az Eötvös Loránd Tudományegyetem művészettörténet szakán végzett. Önálló kötetei a Tükrök állatai (JAK, 2013) és az Ostrom (Kalligram, 2015). Harmadik, A látvány/Kommentárok című könyve megjelenés előtt áll. Verseit angol, német, román, szerb, török, francia nyelvre fordították le.
    

A programsorozaton közreműködik az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), hiszen minden alkalommal az erdélyi írószervezet egy-egy tagja  beszélget a meghívott költőkkel. Az ősz folyamán Bukarestbe jön még a kolozsvári születésű Szőcs Petra, a Zentán született és Szegeden élő Kollár Árpád, valamint a budapesti Szőllőssy Balázs.
    

Az igazgató elmondta, olyan költőket hívtak meg, akiknek 2017-ben megjelent már vagy meg fog jelenni kötetük. Mind a négy költő verseiből néhány megjelent már románul is a brassói Andrei Dósa fordításában, de a hosszú távú cél az, hogy külön kötetek is szülessenek alkotásaikból - mondta az igazgató.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

„Second hand magyarok” a Kis Présházban „Second hand magyarok” a Kis Présházban
György Alida és André Ferenc szerzői estje
irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019

Más művészeti ágakról

Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
art&design

Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon
Interjú Simon-Mazula Tiborral pályakezdésről, az USA-ban töltött évekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés