bezár
 

színház

2017. 10. 24.
Öt éve nyitotta meg kapuit a Jurányi Ház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október végén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját a független alkotó- és előadóművészek központi bázisa, a Füge Produkció otthona, a budai Jurányi Ház.

A magyar színháztörténetet gazdagítva egyedülálló intézményként, produkciós közösségi inkubátorházként nyitotta meg kapuit 2012. október 29-én a korábban oktatási intézményként működő épület, ahol az öt év alatt összesen 86 629 néző fordult meg 1377 előadáson - olvasható a Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorház MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
    

Szkéné színház

A középiskola osztálytermei és tanári szobái próbatermekké és irodákká, a tornatermek játszóhelyekké alakultak át, az iskolai büféből pedig kávézó és galéria lett, ami viszont változatlanul megmaradt, az a tehetséggondozás, a fiatalos légkör és az értékteremtés - hangsúlyozzák a közleményben.
    

Mint írják, az elmúlt évek során a Jurányi a független szcéna "elit gimnáziumává" vált, várakoznak a jelentkezők, hogy megüresedjen egy-egy próba- és műhelyterem, vagy felszabaduljon egy este a színházi műsortáblán. Jelenleg hatvanhárom alkotócsoport dolgozik a házban, tizenhárom teremben folynak próbák és több játszóhelyszínen futnak előadások.
    

A Jurányi egy huszonegyedik századi művelődési házra emlékeztet, ahol közösségi és családbarát programok - többek között beszélgetések az alkotókkal, nyílt színházi próbák, kézműves foglalkozások, koncertek, tánc- és jógaórák - is várják az érdeklődőket. Naponta 300-400 között van az intézmény látogatóinak száma: vannak, akik próbára, táncórára vagy munkába, megbeszélésre ékeznek, miközben a gyerekek a Mocorgó Mini Bölcsiben játszhatnak, mások a színházi előadásokat látogatják. A Jurányi Ház havi negyven előadása között mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A kísérletezést és a tehetséggondozást a Tantermi és a TiTÁNium Színházi Projekt, valamint a Staféta Pályázat keretében létrejövő produkciók biztosítják.
    

A Jurányi idei, ünnepi évadában a nézőket komfortosabb környezet - kényelmes székek, nagyobb és légkondicionált nézőtér -, megújult arculat és havi rendszerességgel különböző meglepetések, ajándékok várják.
    

Az idei évadban a Jurányi Házban többek között láthatók lesznek az Orlai Produkciós Iroda és a Dumaszínház előadásai, emellett kísérletező alkotók - a k2 Színház, Hegymegi Máté, Fehér Balázs Benő - produkciói is helyet kapnak, és szerepelnek a repertoáron gyerekeknek szóló programok is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Arcközelik a színpadon Arcközelik a színpadon
Garaczi László: Végre egy kis csönd - a K:ortárs sorozatában
színház

Csak ültek és meséltek Csak ültek és meséltek
Büfészínész/Színészbüfé 1. – Az Örkény Színház szilveszteri műsoráról
színház

Tükröm, tükröm... Tükröm, tükröm...
A Szegedi Kortárs Balett Coppeliájáról és a Bozsik Yvette Társulat Nyaralásáról
színház

Artusban a tao színház Artusban a tao színház
Goda Gábor Minden (is) című darabja az Artus Társulat előadásában

Más művészeti ágakról

art&design

"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk"
Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA)
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan
aqb, ProjectSpace – Mátrai Erik: „Ellipszisek”
irodalom

Édesvízbe zárt Neptun Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.
irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés