bezár
 

színház

2017. 10. 24.
Öt éve nyitotta meg kapuit a Jurányi Ház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október végén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját a független alkotó- és előadóművészek központi bázisa, a Füge Produkció otthona, a budai Jurányi Ház.

A magyar színháztörténetet gazdagítva egyedülálló intézményként, produkciós közösségi inkubátorházként nyitotta meg kapuit 2012. október 29-én a korábban oktatási intézményként működő épület, ahol az öt év alatt összesen 86 629 néző fordult meg 1377 előadáson - olvasható a Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorház MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
    

Szkéné színház

A középiskola osztálytermei és tanári szobái próbatermekké és irodákká, a tornatermek játszóhelyekké alakultak át, az iskolai büféből pedig kávézó és galéria lett, ami viszont változatlanul megmaradt, az a tehetséggondozás, a fiatalos légkör és az értékteremtés - hangsúlyozzák a közleményben.
    

Mint írják, az elmúlt évek során a Jurányi a független szcéna "elit gimnáziumává" vált, várakoznak a jelentkezők, hogy megüresedjen egy-egy próba- és műhelyterem, vagy felszabaduljon egy este a színházi műsortáblán. Jelenleg hatvanhárom alkotócsoport dolgozik a házban, tizenhárom teremben folynak próbák és több játszóhelyszínen futnak előadások.
    

A Jurányi egy huszonegyedik századi művelődési házra emlékeztet, ahol közösségi és családbarát programok - többek között beszélgetések az alkotókkal, nyílt színházi próbák, kézműves foglalkozások, koncertek, tánc- és jógaórák - is várják az érdeklődőket. Naponta 300-400 között van az intézmény látogatóinak száma: vannak, akik próbára, táncórára vagy munkába, megbeszélésre ékeznek, miközben a gyerekek a Mocorgó Mini Bölcsiben játszhatnak, mások a színházi előadásokat látogatják. A Jurányi Ház havi negyven előadása között mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A kísérletezést és a tehetséggondozást a Tantermi és a TiTÁNium Színházi Projekt, valamint a Staféta Pályázat keretében létrejövő produkciók biztosítják.
    

A Jurányi idei, ünnepi évadában a nézőket komfortosabb környezet - kényelmes székek, nagyobb és légkondicionált nézőtér -, megújult arculat és havi rendszerességgel különböző meglepetések, ajándékok várják.
    

Az idei évadban a Jurányi Házban többek között láthatók lesznek az Orlai Produkciós Iroda és a Dumaszínház előadásai, emellett kísérletező alkotók - a k2 Színház, Hegymegi Máté, Fehér Balázs Benő - produkciói is helyet kapnak, és szerepelnek a repertoáron gyerekeknek szóló programok is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy történet akkor jó, ha…
A Szkéné Színház Köztünk marad színházi játékának december 4-i alkalmáról
színház

Magára maradni jókor, jó helyen Magára maradni jókor, jó helyen
III. Richárd betiltva a Szkénében
színház

Mi ez a mutyuli a színpadon? Mi ez a mutyuli a színpadon?
Gombrowicz Yvonne című darabja a Maladype Színházban
színház

Megszületett a félig született egésze Megszületett a félig született egésze
Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című vízigót kosárlabda darabja

Más művészeti ágakról

art&design

Letnji bioskop Letnji bioskop
A magyar performansz története 1966–2018 (9): Szerbiai magyar performansz: Nyári Mozi (1988-89)
135 éve született Wilhelm Furtwängler
irodalom

Hol van az út Esterházy Péterhez? Hol van az út Esterházy Péterhez?
Péczely Dórával és L. Varga Péterrel beszélgettünk
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés