bezár
 

film

2018. 02. 03.
Hamarosan indul a Re-Verzió
Február 7. és március 7. között szerdánként 18 órától ingyenes vetítések
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Hamarosan indul a Re-Verzió Lemaradtál a Verzióról? Vagy csak kimaradt néhány film? Íme 5 alkalom, hogy megnézd a 14. Verzió Filmfesztivál legjobb dokujait, köztük a nyitófilmet, valamint a fődíjas, a különdíjas és a közönségdíjas alkotást. Február 7. és március 7. között szerdánként 18 órától ingyenes filmvetítések a Blinken OSA Archívumban.   

Február 7. 18:00 - Nincs hová bújnod - 14. Verzió nyitófilmje

Zaradasht Ahmed / Norvégia, Svédország, Irak / 2016 / 85' / arab nyelven, magyar és angol felirattal 

A film Nori Sharif életét követi nyomon 5 éven keresztül, aki Irakban ápolóként dolgozik drámai körülmények között. Így egyedülálló betekintést enged a világ egyik legveszélyesebb és legkevésbé megközelíthető térségébe, Irak középső részébe, amit a halál háromszögének is hívnak. A film kezdetén túlélőket látunk, akik abban reménykednek, hogy az amerikai és a koalíciós erők 2011-es távozásával jobb élet következik, a konfliktus azonban folytatódik, az iraki fegyveresek és a lakosság elmenekül, együtt a kórház legtöbb dolgozójával. Nori egyike azon keveseknek, akik mégis maradnak. Amikor az ISIS előrenyomul Jalawlaban 2014-ben és elfoglalja a várost, Norinak családjával együtt menekülnie kell, és saját maga folytatja a felvételek készítését.

Az IDFA Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2016 – Legjobb Egészestés Dokumentumfilm / One World Prague 2017 Nemzetközi verseny – Legjobb Film Díja 

Február 14. 18:00 - Várakozás - 14. Verzió különdíjasa

Emil Langballe / Dánia / 2016 / 58' / dán, pastu, dari nyelven, magyar és angol felirattal 

Okos, szép és népszerű, jól tanul és tehetséges focista. A 14 éves Rochsar mégis gyötrődik. Öt évvel ezelőtt menekült szüleivel és idősebb testvéreivel Dániába. Afganisztánban veszélyben volt az életük, de az egész család azóta is tartózkodási engedély nélkül él Dániában. A kitoloncolás veszélye minden nap fenyeget. Rochsarra, a család legfiatalabb tagjára nehéz szerepet osztott a sors. Ő beszél egyedül folyékonyan dánul, ezért ő tartja a kapcsolatot az ügyvédekkel és a bevándorlási hivatallal. De elbírja-e ezt a terhet egy tizenéves lány? A barátok, a szomszédok és az ismerősök segítenek, de a menekültpolitika sokszor könyörtelen.

Verzió Filmfesztivál 2017 - Diákzsűri különdíja / Festival Europe-Orient du Film documentaire à Tanger – Grand Prize / One World Filmclubs Award 2017

Február 21. 18:00 - Jackson - A 14. Verzió fődíjasa

Maisie Crow / USA / 2016 / 92' / angol nyelven 

Az amerikai Dél társadalmi légkörét és a nőgyógyászati ellátáshoz való hozzáférés összetett kérdéseit feltáró film három nőt mutat be, akik eltérően viszonyulnak az abortuszhoz. April Jackson, a négygyerekes fiatal anya újabb nem tervezett terhességgel szembesül; Barbara Beaver életvédő központot működtet és az abortuszellenes mozgalom vezetője Mississippi államban; Shannon Brewer a Jackson Women’s Health Organization igazgatója, ami az állam egyetlen megmaradt abortuszklinikája.

Verzió Filmfesztivál 2017 – A Legnagyobb Hatású Film Díja / New Orleans Filmfesztivál – Legjobb Dokumentumfilm Díja / Portland Filmfesztivál – Közönségdíj & Legjobb Dokumentumfilm Díja / Social Impact Media Awards – Legjobb Dokumentumfilm Díja

Február 28. 18:00 - A per - A 14. Verzió közönségdíjasa

Askold Kurov / Észtország, Lengyelország, Csehország / 2017 / 71' / orosz nyelven, angol felirattal 

Oleg Szencov krími születésű ukrán filmest, Euro-Majdan aktivistát 2014. májusban letartóztatta az orosz titkosszolgálat, Oroszországba vitték, három hétig tartották fogva érintkezési lehetőség nélkül, majd azzal vádolták, hogy támadást tervezett hidak, távvezetékek és egy Lenin-emlékmű ellen. Szencov a tárgyaláson bátran védte magát, határozottan tagadta állítólagos bűneit és a vádlóit vádolta. 2015. augusztusban, egy év fogvatartás után 20 év börtönre ítélték, dacára annak, hogy a tanúk kényszer alatt vallottak és nem volt elegendő bizonyíték. Szencov ártatlannak vallotta magát. A film végigköveti a politikai kirakatpert, és abszurd, ijesztő, kafkai képet mutat egy könyörtelen államgépezetről.

Verzió Fimfesztivál 2017 – Közönségdíj / Ferdinand Vaněk Award 2017 - Fites – Czech Film And Television Union

Március 7. 18:00 - Színtiszta csapat 

Maya Zinshtein / Izrael, Egyesült Királyság, Írország, Norvégia / 2016 / 87' 

A Beitar Jerusalem FC a legnépszerűbb és legvitatottabb izraeli futballcsapat, az egyetlen klub a Premier Ligában, amely sohasem igazolt arab játékost. A 2012/13-as idény közepén a tulajdonos, az orosz-izraeli Arcadi Gaydamak titkos szerződéssel két muszlim focistát hoz át Csecsenföldről. A szerződés az izraeli sport legrasszistább kampányát indítja el, amelynek során a klub irányíthatatlanná válik. Egy idény a híres klub életében egyben az izraeli társadalom, a személyes identitás, a politika, a pénz és annak a története, hogyan pusztít belülről egy csapatot és egy társadalmat a rasszizmus.

RiverRun Nemzetközi Filmfesztivál 2017 - Egészestés Dokumentumfilm / Jeruzsálemi Filmfesztivál 2017- Legjobb Dokumentumfilm Rendező / Tromsø Nemzetközi Filmfesztivál 2017 - Faith in Film Díj 

nyomtat

További írások a rovatból

2018. október 24-27., Primanima Elsőfilmes Animációs Fesztivál
Az Oscarra is nevezett Gyújtogatókkal indul a Koreai Filmfesztivál
Spike Lee: Csuklyások – BlacKkKlansman
Interjú Schwechtje Mihállyal, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) rendezőjével

Más művészeti ágakról

irodalom

Határok, teremtés, leomlás, szerencse Határok, teremtés, leomlás, szerencse
Kele Fodor Ákos: A szív vége című kötetének bemutatója az Írók Boltjában
Hogyan találtak egymásra a nők és a férfiak az Ódry Színpadon
színház

Felfüggesztett ártatlanság Felfüggesztett ártatlanság
Büchner Woyzeckje a Szkénében Hegymegi Máté rendezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés